Czego nie lubi rak? 8 produktów o silnych właściwościach przeciwnowotworowych

11.10.2019 11:46
Jak walczyć z rakiem? Co jeść?
fot. Shutterstock

Żadna żywność nie chroni ludzi całkowicie przed rakiem, ale może obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Zróżnicowana dieta bogata w świeże owoce, warzywa i dobre tłuszcze korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Jakie produkty żywnościowe zawierają naturalne związki o silnych właściwościach przeciwnowotworowych? Poznaj produkty, które dodane do diety, mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.

1. Jabłka
Jabłka zawierają polifenole o właściwościach przeciwnowotworowych. Są to związki roślinne, które mogą zapobiec stanom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i infekcjom. Jedno z badań z 2018 r. w "Journal of Food and Drug Analysis" sugeruje, że floretyna jabłkowa znacząco hamuje wzrost komórek raka piersi, nie wpływając jednocześnie na zdrowe komórki.

2. Jagody
Jagody są bogate w witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. Jedno z badań pokazuje, że antocyjanina, która jest związkiem jeżyn, obniża biomarkery raka jelita grubego.

Ważna informacja

Biomarkery nowotworowe – zwane inaczej znacznikami nowotworowymi, to specyficzne substancje, których obecność lub podwyższony poziom w organizmie sugerują chorobę.

3. Warzywa krzyżowe, czyli brokuły, kalafior, jarmuż
Warzywa krzyżowe zawierają korzystne składniki odżywcze, w tym witaminę C, witaminę K i mangan. Zawierają również sulforafan, związek roślinny o właściwościach przeciwnowotworowych. Ten związek znacznie hamuje wzrost komórek rakowych i stymuluje śmierć komórek.

4. Marchew
Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę K, A i przeciwutleniacze. Zawiera również duże ilości beta-karotenu, który odgrywa istotną rolę we wpieraniu układu odpornościowego i zapobiega niektórym rodzajom raka. Przegląd kilku badań pokazuje, że beta-karoten obniża ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Inne źródła pokazują, że spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka o 26%.

5. Tłuste ryby
Tłuste ryby, w tym łosoś, makrela, sardela, są bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina B, potas, kwasy i tłuszcze omega-3. Jedno z badań wykazało, że ludzie, których dieta była bogata w ryby słodkowodne, mieli o 53% mniejsze ryzyko raka jelita grubego niż ci, którzy jedli ich mało.

Większe badanie, z udziałem prawie 70 tys. osób wykazało, że osoby, które spożywały suplementy z oleju rybnego co najmniej cztery razy w tygodniu. Miały o 63% mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego, niż ci, którzy go nie spożywali. 

6. Orzechy włoskie
Orzechy włoskie zawierają substancję zwaną pedunculagin, którą organizm metabolizuje do urloitynów. Urolityny to związki wiążące się z receptorami estrogenowymi, odgrywają ważną rolę w zapobieganiu raka piersi.
W jednym badaniu na zwierzętach myszy otrzymywały całe orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich, miały wyższy poziom genów hamujących rozwój nowotworów niż myszy otrzymujące olej rośliny.

7. Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe, takie jak fasola, groszek i soczewica, zawierają dużo błonnika, co może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Wyniki badania wskazują, że ludzie, którzy jedli produkty bogate w błonnik fasolowy, mieli o 20% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż ci, którzy nie osiągnęli dziennego spożycia błonnika.

8. Suplementy i leki
Chociaż wymienione powyżej produkty spożywcze są produktami codziennego użytku i łatwo dostępne, niektóre osoby mogą nie chcieć wprowadzać znaczących zmian w diecie lub stylu życia. W tym przypadku dostępnych jest wiele suplementów i leków zawierających związki przeciwnowotworowe.

Witaminy A, C i E wyróżniają się właściwościami przeciwnowotworowymi, są dostępne jako suplementy w większości dużych sklepów spożywczych.

Większość związków roślinnych wymienionych w tym artykule, takich jak floretina, antocyjan i sulforafan, występuje w postaci tabletek.

Zawsze porozmawiaj z lekarzem przed rozpoczęciem nowego leczenia lub suplementacji.

Przeczytaj: 8 warzyw i owoców, które najlepiej chronią przed nowotworami [LISTA] 

Źródło: Medical News Today