Zamknij

Co się stanie, gdy zjesz pleśń? Objawy zatrucia pleśnią [WYJAŚNIAMY]

21.10.2021
Aktualizacja: 21.10.2021 13:19
Chleb z pleśnią
fot. Shutterstock

Pleśń na chlebie, słodkiej bułce, serze czy jogurcie występuje naprawdę często. Wystarczy, że schowa się ciepły chleb do foliowej reklamówki lub zostawi na noc otwarty jogurt. Czy to znaczy, że jedzenie z pleśnią trzeba wyrzucić? Czy można zeskrobać lub odkroić pleśń? Wyjaśniamy, jakie są objawy zatrucia pleśnią.

  1. Pleśń w jedzeniu. Jak poznać, że żywność jest spleśniała?
  2. Zatrucie pleśnią. Jak rozpoznać objawy?

Pleśń to naturalny recykling żywności. W odpowiednich warunkach żywność zaczyna się rozkładać za pomocą pleśni, czyli grzybów. Tego procesu nie da się uniknąć, choć można go spowolnić, odpowiednio przechowując żywność lub poddając ją obróbce, na przykład przyrządzając sosy, dżemy, powidła.

Świerze owoce, warzywa, mięso, a nawet chleb lub przyrządzone wcześniej potrawy prędzej czy później pokryją się pleśnią. Dlatego warto wiedzieć, czy po oczyszczeniu można te produkty zjeść, czy należy je wyrzucić.

Pleśń na jedzeniu. Jak poznać, że żywność jest spleśniała?

Jedzenie jest dla grzybów idealnym środowiskiem do życia. Pleśń rozwija się zwykle na wilgotnym, ciepłym podłożu, ale to nie znaczy, że nie może pojawić się na produktach przechowywanych w lodówce.

Pleśń zmienia wygląd i smak żywności. Spleśniałe jedzenie robi się miękkie i przybiera barwę białą lub biało-zieloną, a nawet szarą lub czarną. Żywność pokryta pleśnią wygląda jak aksamit — jest puszysta, pokryta jakby maleńkimi włoskami, często się pyli.

Spleśniała żywność smakuje jak mokry brud. Pachnie wilgocią.

Spożycie spleśniałej żywności zdarza się często, bo grzyby występują powszechnie w środowisku. Nawet jeśli pleśń nie jest widoczna na powierzchni jedzenia, jej korzenie mogą znajdować się głęboko w żywności. Więc często jedynym sygnałem wskazującym na rozwój pleśni, jest zmieniony smak żywności.

Pamiętaj, spleśniałą żywności należy wyrzucić. Nie odcinaj, nie odlewaj łyżeczką, nie zeskrobuj pleśni przed jedzeniem. Pleśń może penetrować głębsze warstwy żywności, może szkodzić, nawet gdy nie jest widoczna gołym okiem.

Zatrucie pleśnią. Jak rozpoznać objawy?

Czy po zjedzeniu pleśni trzeba usunąć jedzenie z organizmu? Czy wystąpią objawy zatrucia? 

Spożycie niewielkiej ilości pleśni nie jest groźne dla zdrowia. 

Organizm ma własne mechanizmy obronne, które uruchamia, gdy rozpozna niebezpieczne substancje i patogeny. Gdy czuje się zagrożony, reaguje biegunką lub wymiotami. Takie sytuacje zdarzają się jednak rzadko, zwykle w przypadku spożycia dużych ilości pleśni.

Łatwiejszemu usuwaniu pleśni sprzyja dieta lekkostrawna zawierająca dużo błonnika. By usunąć pleśń z organizmu, można też zażyć doraźnie tabletkę węgla leczniczego. Węgiel powoduje adsorbcję (wiązanie cząsteczek) szkodliwych substancji i ułatwia ich wydalanie z przewodu pokarmowego.

Pleśń może wytwarzać szkodliwe dla zdrowia toksyny (mykotoksyny), które zwykle nie pojawią się, dopóki pleśń nie osiągnie dojrzałości i nie będą zapewnione odpowiednie warunki. Oznacza to, że toksyny występują dopiero wtedy, gdy żywność się zepsuje.

Mykotoksyny zaliczane są do czynników rakotwórczych. W zależności od spożytej ilości pleśni mykotoksyny mogą powodować choroby, a nawet śmierć.

Ostre zatrucie toksynami pleśni wywołuje objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty i biegunka, a także ostra niewydolność wątroby.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Medycyna Praktyczna (mp.pl); technologzywnosciradzi.pl