Zamknij

Nie jedz gruszki na pusty żołądek. Skutki mogą być nieprzyjemne

27.10.2021
Aktualizacja: 27.10.2021 11:29
Gruszka na pusty żołądek
fot. Shutterstock

Jesień to sezon na gruszki. Te słodkie owoce kuszą na straganach i sklepowych pułkach. Miękkie, pełne owocowego soku, a przede wszystkim zdrowe — gruszki wydają się idealnym śniadaniowym produktem. Nic bardziej mylnego. Gruszek nie powinno spożywać się na pusty żołądek. Dlaczego? Wyjaśniamy.

  1. Gruszki na pusty żołądek
  2. Gruszki na śniadanie [PRZEPIS]

Gruszki to owoce bardzo zdrowe. Są bogate w  witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminy E i K, zawierają też cenne kwasy owocowe i sole mineralne, takie jak cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Obfitują też w węglowodany i białko.

Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod i bor. 

Gruszki dojrzałe i miękkie zawierają dużo cukru. Gruszki twarde więcej błonnika, pektyn i garbników.

Z powodu dużej zawartości błonnika wspierają trawienie, przeciwdziałając zaparciom. Łatwo jednak przesadzić z gruszkami, a to może wywołać biegunkę i bóle brzucha.

Gruszki na pusty żołądek

Gruszki są bogate w błonnik pokarmowy. Spożywane na czczo mogą podrażnić delikatną błonę śluzową żołądka. Nadmiar błonnika może wywołać wzdęcia, biegunki, bóle brzucha. 

Błonnik pokarmowy ma wiele zalet, ale należy go spożywać umiejętnie. Gruszki, bogate w błonnik, nie są produktem zakazanym na śniadanie. Jednak, by uniknąć przykrych objawów, należy je łączyć z innymi produktami.

Gruszki na śniadanie [PRZEPIS]

Gruszki można jeść na śniadanie, ale te owoce, by nie zaszkodziły, najlepiej z czymś połączyć. Dobrym pomysłem na śniadanie jest sycąca gruszkowa owsianka.

Przepis na owsiankę z gruszkami:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 3 szklanki mleka krowiego/ napoju roślinnego/wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki miodu
  • garść ulubionych orzechów

Płatki owsiane zalej zimną wodą, wypłucz, a następnie odlej wodę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Odcedzone płatki zalej mlekiem/napojem roślinnym/wodą, dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy (opcjonalnie). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj płatki przez ok. 15 minut, cały czas mieszając, aż wchłoną mleko/wodę i cała mieszanka zgęstnieje.

Podczas gotowania owsianki piecz gruszkę, aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika pokrój gruszkę na mniejsze cząstki, połóż na owsiance, polej miodem i posyp orzechami.

Źródło: ekologia.pl; przelomwodzywianiu.pl