Co robić, kiedy dziecko jest nastawione na "nie" do zdrowych produktów?

06.02.2020
Aktualizacja: 06.02.2020 21:05
Zdrowe odżywanie u dzieci
fot. Shutterstock

Co robić, kiedy dziecko nie chce jeść warzyw i jest nastawione na "nie" do zdrowych produktów? Jak poradzić sobie z żywieniem dziecka w szkole, przedszkolu? Jak komponować codzienne menu dla całej rodziny? Oto 4 pomysły, które pomogą zachęcić dziecko do zjedzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków.

1. Dawaj przykład

Należy zacząć od zachęcania dziecka do jedzenia tego samego, co spożywają rodzice. Zakładając, że w domu dorośli jedzą zdrowe posiłki. To jest naprawdę ważne. Nie można mieć pretensji, że dziecko nie je szpinaku czy jarmużu, jeśli rodzic sam nie bierze ich do ust. 

2. Nie rób nic na siłę

Zasada jest prosta. Siadamy przy stole, stawiamy talerz z jedzeniem i dajemy dziecku spokój. Nie zachęcamy do jedzenia, nie mówimy "no zjedz", "no spróbuj" i nie przekonujemy w żaden inny sposób, nie naruszamy jego swobody działania. Po prostu jemy wspólnie posiłek. Można przy tym rozmawiać, ale lepiej nie o talerzu dziecka. W przeciwnym wypadku poczuje presję, że za bardzo zależy nam na tym, aby danie było zjedzone. Niech samo wybierze, co zje, w jakiej kolejności itp. 

Jeżeli zauważysz, że dziecko nie interesuje się za bardzo jedzeniem, możesz np. delikatnie zapyta: "Czy twój brokuł też jest już zimny?", ale nie powtarzaj bez przerwy: "Jedz ten brokuł". Ogólnie lepiej nie nadawać nadmiernego znaczenia posiłkowi i traktować go raczej jako wspólne spędzanie czasu przy stole. 

3. Estetyczne podanie posiłku 

Następna rzecz to sposób podania jedzenia. Nie musisz wycinać buziek, gwiazdeczek itp. z produktów na talerzu, ale podawaj je w sposób estetyczny. Na przykład z brokułu można ułożyć drzewko. Możesz również zachęcić dziecko do takiej zabawy. Najlepiej zrób to podczas przygotowywania posiłku głównego, kiedy wiesz, że dziecko jest głodne. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że schrupie trochę warzyw, zanim trafią na jego talerz. Jeżeli chcesz podać dziecku jakiś  nowy produkt i uznasz, że może być problem z jego zaakceptowaniem, lepiej podsuń dziecku na początek malutką porcję na spróbowanie. Kiedy zobaczysz, że porcja jest nieduża i na talerzu znajdują się również inne produkty, nie będzie stawiało oporu i chętnie skosztuje. 

4. Ukrywaj warzywa w posiłkach 

Czasami, kiedy dziecko jest nastawione bardzo negatywnie, trzeba zastosować strategię ukrywania warzyw w posiłkach. Jak to zrobić? Warzywa można przemycić w:

  • pastach i pasztetach do pieczywa,
  • w puree warzywnym (np. można zmiksować ziemniaki z kalafiorem, groszkiem, awokado lub innym produktem),
  • w chipsach, frytkach warzywnych, które można zrobić np. z bata, jarmużu, buraka, pietruszki, marchwi,
  • w koktajlach i musach owocowych,
  • w kotlecie i pulpetach warzywnych,
  • w plackach, które można przygotować np. z marchwi, cukinii, brokuł, jarmużu, pomidorów,
  • w sosach warzywnych,
  • w pesto do makaronu,
  • w zupach krem.

Źródło: Wege rodzina, Iwona Kibil