Źle znosisz upały? Te produkty przyniosą ci ulgę

Wiktoria Dróżka
21.07.2015 11:06
Źle znosisz upały? Te produkty przyniosą ci ulgę
fot. Co jeść podczas upałów. Najlepsza dieta na gorące dni. Wakacje 2015

Upalne dni są bardzo uciążliwe dla naszego organizmu. Wysokie temperatury sprawiają, że nie  tylko nie mamy ochoty na jakikolwiek wysiłek, lecz także nie chce nam się jeść. Okazuje się, że  pewne potrawy mogą nas orzeźwić. Sprawdź co jeść na obiad w upalne dni a co przekąsić między posiłkami.

Wszyscy wiemy, że w gorące dni należy się nawadniać. Nie możemy jednak żyć na samych płynach. W upały warto spożywać lekkie i pożywne posiłki. Zdecydowanie trzeba unikać  smażonych potraw mięsnych oraz słonych przekąsek, które dodatkowo wzmagają pragnienie.

Nie warto także jeść zbyt wielu zimnych dań, takich jak lody, ponieważ mogą nas przeziębić. Jakie składniki powinny dominować w wakacyjnym jadłospisie?

Arbuzy ugaszą pragnienie w upały

Ten owoc jest idealny na lato. Arbuzy zawierają nawet do 95 proc. wody, więc idealnie gaszą  pragnienie. Są lekką przekąską, która szybko nas orzeźwi. Co ciekawe, zawierają składniki  niezbędne do zachowania równowagi elektrolitycznej, takie jak przeciwutleniacze, potas czy sód.  

Arbuzy przyspieszają przemianę materii i wspomagają oczyszczanie organizmu. Podobne  działanie mają melony, ogórki, czereśnie i pomidory.  

Jogurty chłodzą organizm  

Produkty mleczne, takie jak jogurty czy maślanki, doskonale sprawdzają się w czasie upałów. Nie tylko nas orzeźwiają, lecz także wspomagają układ trawienny. Nie powodują ospałości, jaką często można odczuć po spożyciu obfitego posiłku, a przy tym chłodzą. Pożywną propozycją są koktajle zrobione z jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżych owoców.  

Chłodniki czyli obiad na upalne dni

W gorące dni warto przygotowywać lekkie obiady, które nie spowodują uczucia ciężkości. Idealną  propozycją na wakacyjne danie główne jest popularny chłodnik. Można go przygotować z różnych warzyw czy owoców, choć najczęściej głównym składnikiem są buraki.

Zupa ta powstaje na lekkiej bazie jogurtu lub maślanki, dlatego ma właściwości orzeźwiające. Taki obiad dodaje energii i nie obciąża przy tym żołądka.  

Czosnek poprawia krążenie

Ten naturalny antybiotyk ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie nie tylko w czasie zimowych przeziębień, lecz także latem. Zawarte w nim olejki eteryczne hamują rozwój bakterii gronkowca, paciorkowca czy pałeczek okrężnicy, które szybko rozprzestrzeniają się w organizmie człowieka w czasie upałów.

Czosnek poprawia krążenie krwi, pobudzając przy tym organizm do naturalnego chłodzenia. Warto zatem w swojej diecie dołączać czosnek do zup czy lekkich dipów.