Oceń
Do tej pory muffiny kojarzyły się z kalorycznym przysmakiem, ale wkrótce mogą stać się konkurencją dla leków obniżających poziom cholesterolu, choć - jak podkreślają badacze - nie mają być ich zamiennikiem a jedynie uzupełniać ich działanie i stanowić apetyczną przekąskę, która wspomoże działanie farmaceutyków.
Najważniejszym składnikiem receptury niezwykłych babeczek są betaglukany. Znajdują się one w ścianie komórkowej owsa i innych zbóż, są rozpuszczalne w wodzie a ich działanie wykazuje podobieństwo do błonnika pokarmowego.
Austalijczykom udało się udowodnić, że wystarczy spożyć zaledwie 3 gramy betaglukanów, by w naszym organizmie doszło do wyraźnego zahamowania wchłaniania tłuszczów i ograniczenia poziomu cholesterolu.
Dr Nima Gunness z Uniwersytetu Queensland - która poza pracą na uczelni uwielbia piec ciasta - wpadła na to, by dodać ten składnik do muffinek. Nad ich recepturą pracowała przez kilka miesięcy. Do swojej autorskiej wersji niskotłuszczowych ciastek obniżających cholesterol dodaje jagody.
- Chciałam, żeby nowe odkrycie dotyczące betaglukanów miało wymiar funkcjonalny, dlatego zamieniłam je w zwykły produkt, którego spożycie może przyczynić się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi i obniżenia ryzyka chorób serca, ale nie sugerujemy, by pacjenci rezygnowali z zalecanych im leków - wyjaśnia badaczka.
Nowym odkryciem od razu zainteresowali się producenci żywności. Współpracująca z australijską uczelnią firma UniQuest wraz z Priestley's Gourmet Delights chce wprowadzić zdrową wersję muffinek do sklepów ekologicznych, supermarketów i kawiarni. Unikalna receptura zdrowych babeczek jest jednak nadal własnością uczelni.
Australijczycy już śmieją się, że popularne, angielskie przysłowie: "An apple a day keeps the doctor away" (Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie) trzeba będzie wkrótce zamienić. Niskotłuszczowe muffinki z betaglukanami mogą bowiem zwalczać podwyższony poziom cholesterolu skuteczniej nawet niż owoce.
źródło: The University of Queensland, Australia
____
zdrowie.radiozet.pl/π
Oceń artykuł