Zamknij

Chemiczka ostrzega: nigdy nie przygotowuj ogórków kiszonych w ten sposób

19.07.2022 13:08

Sezon na ogórki kiszone trwa, a  w internecie pojawiają się różne przepisy. Na niektóre z nich należy bardzo uważać. Szczególnie niebezpieczne jest kiszenie ogórków w plastikowych butelkach. Zobacz, dlaczego tego typu kiszonki szkodzą zdrowiu

Dlaczego ogórki kiszone z plastiku są szkodliwe?
fot. EastNews
  1. Jakie substancje przedostają się do ogórków kiszonych w plastiku?
  2. Czy ilości migrujących substancji mogą być zagrożeniem?

Kiszonki są bardzo dobre dla zdrowia, dlatego warto wykorzystać ich cenne właściwości i latem przygotować jak najwięcej przetworów z sezonowych warzyw. Należy jednak wykorzystywać wyłącznie sprawdzone, tradycyjne sposoby.

Choć kiszenie ogórków w plastikowych butelkach (na przykład po sokach lub mleku) wydaje się doskonałym sposobem, by zadbać o środowisko, należy pamiętać, że są to butelki jednorazowe. Oznacza to, że ich ponowne wykorzystanie stwarza niebezpieczeństwo dla zdrowia.

Jakie substancje przedostają się do ogórków kiszonych w plastiku?

Jak ostrzega chemiczka, Sylwia Panek, do żywności kiszonej w ten sposób migrują różne szkodliwe związki, m.in. antymon, ftalany i inne substancje endokrynnie czynne.
Antymon znajdziemy m.in. w butelkach plastikowych z wodą czy sokami. Reaguje on z substancjami zawartymi w cieczy, a wpływ takiego połączenia na ludzkie zdrowie jest nieznany. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), określa antymon (Sb), jako substancję toksyczną i niebezpieczną dla ludzkiego zdrowia. Z kolei ftalany mogą zakłócać prawidłowe mechanizmy odpowiadające za produkcję hormonów w organizmie.

Czy ilości migrujących substancji mogą być zagrożeniem?

Zdaniem ekspertki, nawet jeśli nie spożywamy ogórków w nadmiarze, należy pamiętać, że takie ogórki to nie jedyne źródło tych substancji. Ze szkodliwymi związkami chemicznymi mamy kontakt każdego dnia, na przykład gdy pijemy napoje z plastikowych butelek. Ogórki należy zawsze kisić w szklanych słoikach
Niebezpieczeństwo dotyczące plastikowych butelek nie dotyczy jedynie kiszenia, ale też przygotowywania domowych nalewek. Zawsze do tego typu produktów wybierajmy szkło.

Źródło: mamachemik.pl