Zamknij

Bezpieczne przetwory na zimę. Jak wekować i przechowywać słoiki? [porady GIS]

07.09.2022
Aktualizacja: 07.09.2022 11:25

Szykujesz przetwory na zimę? GIS podpowiada, jak wekować warzywa i owoce, a także jak przechowywać gotowe porcje, by jak najdłużej zachowały dobry smak i świeżość. Sprawdź, jak w 8 krokach przygotować domowe przetwory.

Domowe przetwory
fot. Shutterstock

Domowe przetwory to doskonały sposób na przechowywanie pełnych witamin warzyw i owoców, które można wykorzystać zimą. Przygotowane latem ogórki kiszone, pomidory na sos, papryki w occie i owocowe dżemy oraz powidła mogą być przechowywane w domu przez kilka miesięcy. Jeśli żywność znajduje się w odpowiednich pojemnikach, została dobrze zawekowana i znajduje się we właściwym miejscu w domu, można z niej bez obaw korzystać. 

Zdarza się jednak, że otwarty zimą słoik dżemu dziwnie pachnie, a owoce pokryte są pleśnią. Problem może tkwić w nieodpowiedniej selekcji owoców lub złym przechowywaniu przetworów, a także w nieprawidłowo przeprowadzonym procesie pasteryzacji. 

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował 8 wskazówek, dzięki którym można przygotować bezpieczne domowe przetwory. Sprawdź, jak to zrobić.

  1. Przed rozpoczęciem prac w kuchni przygotuj odpowiednio stanowisko pracy i zadbaj o odpowiednią higienę osobistą. Myj ręce tak często, jak to możliwe, w szczególności przed rozpoczęciem pracy oraz przed kontaktem z żywnością. Utrzymuj w czystości sprzęt oraz powierzchnie robocze kuchni. Usuń z powierzchni roboczych zbędne przedmioty.
  2. Do przygotowywania przetworów używaj świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych owoców i warzyw. Zanim przeniesiesz warzywa i owoce na powierzchnie robocze kuchni, usuń z nich ziemię, niejadalne części, wszelkie obce ciała z ich powierzchni i dokładnie je umyj. Oczyszczone zbiory osusz i przebierz, odrzucając wszystkie uszkodzone oraz zapleśniałe owoce czy warzywa. Następnie przygotuj przetwory zgodnie z przepisem uwzględniającym odpowiednią ilość cukru, soli lub octu, które utrwalają przygotowywaną żywność.
  3. Do pakowania przetworów stosuj czyste szklane opakowania z wieczkami twist-off, które są fabrycznie nowe, lub słoików typu wek czy butelek. Opakowania nie mogą być uszkodzone, muszą być czyste a przede wszystkim odpowiednio przygotowane – wyparzone. Oczyszczone słoiki możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C na przynajmniej pięć minut, a wieczka – we wrzącej wodzie.
  4. Rozłóż potrawę do wyparzonych pojemników, a następnie szczelnie zamknij wyjałowionym wieczkiem lub przykrywką. W przypadku przetworów owocowych/warzywnych, soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych i wartości odżywczej przetworów.
  5. Proces pasteryzacji oparty jest na podgrzewaniu potrawy poniżej temperatury 100°C, najczęściej w zakresie temperatur od 65°C do 85°C. Trwa minimum przez 30 minut, a dla produktów o długim okresie przechowywania – trzy razy w 24 godz. odstępach
  6. Po zakończonej pasteryzacji sprawdź opakowania z przetworami i upewnij się, że zostały dobrze zakręcone. Następnie ustaw je do góry dnem i zostaw w zacienionym miejscu do ostygnięcia.
  7. Przygotowane przetwory przechowuj w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność w pomieszczeniu może przyczynić się do zepsucia czy zapleśnienia zawartości słoików. Opisz przygotowane przetwory, umieszczając na nich kartkę z miesiącem i rokiem wytworzenia.
  8. Najwcześniej wytworzoną żywność wykorzystaj w pierwszej kolejności.

Źródło: GIS