Okiem eksperta: Na odporność, cholesterol i cukrzycę? β-glukany!

Aleksandra Supryn
31.03.2016 11:24
Okiem eksperta: Na odporność, cholesterol i cukrzycę? β-glukany!
fot. Beta-glukany - źródła, właściwości zdrowotne, dawka, stosowanie

Organizm człowieka codziennie narażony jest na oddziaływanie czynników, które mogą stanowić przyczynę licznych dysfunkcji i chorób. W jego prawidłowym funkcjonowaniu szczególne znaczenie ma układ odpornościowy. Wsparcie dla tego systemu stanowią β-glukany posiadające silne właściwości immunostymulujące i prozdrowotne.

β-glukany to polisacharydy stanowiące rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego. Związki te naturalnie występują w drożdżach, algach, bakteriach, grzybach oraz zbożach. Stopień właściwości prozdrowotnych β-glukanów uzależniony jest od ich struktury chemicznej. Badania pokazują, że im większa złożoność budowy tym większy potencjalny efekt terapeutyczny tych związków.

Korzyści wynikające ze spożywania β-glukanów

β-glukany posiadają zdolność wiązania kwasów żółciowych, dzięki czemu są skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ich prozdrowotne działanie polega również na redukowaniu stężenia cukru we krwi, dzięki czemu stanowią niezawodną broń w walce z narastającą epidemią otyłości.

Ponadto β-glukany regulują pracę jelit oraz posiadają cechy naturalnych prebiotyków, a co za tym idzie stymulują wzrost i aktywność niektórych szczepów bakterii o udowodnionym pozytywnym wpływie na zdrowie, minimalizując równocześnie namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Ich silne właściwości przeciwutleniające sprawiają, że efektywnie zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia organizmu.

Ze stosowania tej grupy związków wynika również zwiększona ochrona organizmu związana z ich działaniem przeciwgrzybiczym i antywirusowym.

Najistotniejszą zdolnością β-glukanów, nadają im szczególnego znaczenia, jest wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego. Sugeruje się, że komórki sytemu immunologicznego takie jak makrofagi, neutrofile i limfocyty posiadają na swej powierzchni specyficzne receptory dla β-glukanów. Związki te zwiększają zarówno liczbę, jak i aktywność komórek układu odpornościowego, mobilizując go do działania. Potęgują działanie zwłaszcza makrofagów, które identyfikując i niszcząc komórki nowotworowe, stanowią pierwszą linię obrony immunologicznej organizmu.

Jakie β-glukany są najlepsze?

Największe zainteresowanie wzbudza grupa β-glukanów z drożdży, które charakteryzują się bardzo wysoką masą cząsteczkową. Pozyskiwane są głównie ze zbóż i drożdży gatunku Saccharomyces cerevisiae.

β-glukany – dla kogo?

Spożywanie glukanów z drożdży rekomendowane jest przede wszystkim osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu i lipidów we krwi oraz tym cierpiącym na cukrzycę. Wskazaniami do stosowania są również problemy trądzikowe skóry, zaparcia i kuracje odchudzające.

Efekty terapeutyczne widoczne są przy dawce dziennej równej 800-1000 mg glukanów.

Zastosowanie β-glukanów

β-glukany stosowane są w różnych gałęziach przemysłu. Ich funkcje jako nośników, zagęstników i stabilizatorów wykorzystywane są w produkcji kosmetycznej, farmaceutycznej i spożywczej. Stanowią składnik nie tylko suplementów diety, ale również napojów, przetworów zbożowych, batoników, krakersów, ciastek czy nawet czekolady.

___ 

ZdrowoBardzo / Paulina Rożej