Zamknij

8 rozgrzewających przypraw na chłodne dni. Chronią też przed chorobami

18.11.2022
Aktualizacja: 18.11.2022 14:40

Przed chłodem można się chronić nie tylko zewnętrznie – za pomocą swetrów, kurtek czy czapek – ale również od środka. To udowodnione, że jedzenie nie tylko wspiera odporność, ale również ma działanie rozgrzewające i wspiera metabolizm. Jesienią i zimą warto dodawać do potraw aromatyczne korzenne i orientalne przyprawy - to naturalny sposób na rozgrzanie się od środka.

Rozgrzewające przyprawy na chłody
fot. Shutterstock
  1. 8 rozgrzewających przypraw na jesień i zimę
  2. Jak wpływają na zdrowie rozgrzewające przyprawy?

To zrozumiałe, że na inne dania mamy ochotę latem, gdy królują lekkie świeże zioła, a na inne jesienią i zimą – wtedy przychodzi czas na przyprawy, które już samym swoim aromatem rozgrzewają. Oprócz tego, że poprawiają smak, korzystnie oddziałują też na organizm. Jak to się dzieje, że jedzenie rozgrzewa? W organizmie zachodzi tzw. proces termogenezy, który polega na spalaniu kalorii pochodzących z pożywienia i przekształcaniu ich w energię i ciepło potrzebne do ogrzania się. Żywność, która ułatwia ten proces, zwana termogeniczną, powoduje wzrost metabolizmu i temperatury ciała, dzięki czemu człowiekowi jest ciepło, lepiej trawi i spala kalorie. Właśnie tak działają m.in. niektóre przyprawy.

8 rozgrzewających przypraw na jesień i zimę

Potrawy w jesiennym i zimowym menu warto wzbogacać rozgrzewającymi przyprawami. Ponieważ zwykle mają one ostry smak, to osoby, które nie przepadają za intensywnie doprawionymi daniami, wystarczy naprawdę odrobina. Można je dodawać nawet do dań dla dzieci powyżej roku, ale w niewielkich ilościach. Za rozgrzewające przyprawy uznaje się:

  1. imbir
  2. pieprz
  3. chili
  4. kurkumę
  5. kardamon
  6. goździki
  7. kminek
  8. cynamon.

Jak wpływają na zdrowie rozgrzewające przyprawy?

Korzenne i egzotyczne przyprawy nie tylko rozgrzewają, ale mają również korzystny wpływ na cały organizmu, w tym trawienie czy krążenie. Choć dodaje się je do jedzenia w niewielkich ilościach, to dobroczynne składniki są w nich na tyle skoncentrowane, że nie ma wątpliwości co do ich działania.

Imbir

Świeże kłącze imbiru ma ostry smak i lekko cytrusowy aromat. Suszony imbir jest bardziej korzenny w smaku. Ma działanie silnie rozgrzewające – napar z świeżego imbiru z cytryną i miodem to świetny napój na przeziębienie. Poza tym imbir ułatwia trawienie, poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie i chroni przed infekcjami. Jako przyprawa dobrze pasuje do zup, wieprzowiny, dziczyzny, a także do ryżu, jajek i deserów.

Czarny pieprz

Przyprawa tak popularna, że niedoceniana. Ma charakterystyczny intensywnie ostry smak. Wspomaga trawienie, łagodzi wzdęcia i niestrawność. Jest bogaty w roślinne składniki, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Pasuje niemal do każdej potrawy: mięs, zup, ryb, sosów i deserów.

Chili

Nazywane też pieprzem cayenne. To sproszkowana bardzo ostra czerwona papryczka. Swoje właściwości zawdzięcza zawartej w niej kapsaicynie, która ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i rozgrzewające. Chili pobudza trawienie i przemianę materii, oczyszcza drogi oddechowe, a nawet może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Pasuje do dań z fasoli, soczewicy, drobiu, mięs, a także do czekolady.

Kurkuma

Kurkuma nie nie tylko intensywnie żółty kolor, ale zawiera jeden z najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy, czyli kurkuminę. Ma działanie odtruwające organizm, niszczy wirusy, grzyby i bakterie, ale też działa ochronnie na serce, przyspiesza gojenie. Pozytywnie wpływa na układ oddechowy i pokarmowy (wrzody!). Można ją dodawać do jajek, serów, sałatek rybnych, zup, owsianki, barwić nią np. masło lub ryż.

Kardamon

Ma niezwykle silny, korzenny aromat, dlatego wystarczy odrobina, by poczuć jego smak i skorzystać z jego właściwości. Kardamon silnie rozgrzewa, zwiększa metabolizm i zapobiega namnażaniu się wirusów. Ma silne działanie wykrztuśne, więc sprawdzi się przy uporczywym kaszlu, ale pomaga też przy niestrawności. Można dodawać go do kawy, herbaty, zup, mięs, warzyw czy wypieków.

Goździki

To przyprawa o intensywnym korzennym aromacie. Goździki działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo, np. w przypadku bólu zęba. Natomiast zawarte w nich olejki eteryczne pomagają w udrażnianiu nosa i działają wykrztuśnie, rozrzedzając wydzielinę w drogach oddechowych. Nadają się zarówno do potraw słodkich, jak i słonych, np. kompotów i mięs, a także jako dodatek do gorących napojów (herbaty czy wina).

Kminek

Jego smak jest charakterystyczny, lekko gorzkawy – ma swoich gorących zwolenników i przeciwników. Rozgrzewa, wspomaga trawienie, działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych, pomaga również we wchłanianiu składników mineralnych z pożywienia. Olejek kminkowy ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Kminek dobrze komponuje się z mięsem, kapustą, grochem i innymi tłustymi czy wzdymającymi potrawami, dodaje się go do zup, pieczywa czy serów.

Cynamon

Cynamon ma wyrazisty, korzenny zapach i słodko-goryczkowy smak – nieodmiennie kojarzy się ze świętami. Nie tylko rozgrzewa, ale ma również działanie uspokajające i poprawiające pamięć. Korzystnie wpływa na procesy trawienne i pomaga obniżać poziom cholesterolu. Pomoże przy przeziębieniach, osłabieniu, bólach mięśni. Nadaje się do dań słodkich i pikantnych. Pasuje do mięsa, ryżu, kompotów, deserów i słodkich wypieków, a także do gorącej czekolady, kawy i herbaty.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.
loader