Zamknij

Co jeść, by lepiej myśleć? 6 produktów, które poprawią pracę mózgu

24.09.2021
Aktualizacja: 24.09.2021 16:45
Dieta na zdrowy mózg i lepszą pamięć
fot. Shutterstock

Dobra pamięć, sprawne myślenie i maksymalna koncentracja – mózg każdego z nas może tak funkcjonować, jeśli będzie dobrze odżywiony. Może sprawić to odpowiednia dieta. Co zatem powinno pojawiać się na naszym talerzu?

Dobra dieta nie tylko zwiększa odporność organizmu nie chroni przed infekcjami, ale w dłuższej perspektywie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym. Ma też wpływ na codzienne funkcjonowanie, w tym sprawność myślenia, koncentrację czy pamięć. Spożywanie pewnych bogatych w ważne dla mózgu składniki produktów, to klucz do sukcesu. Mózg potrzebuje paliwa, aby pracować na najwyższych obrotach. Co jeść, by mózg dobrze funkcjonował? Oto 6 produktów, które zawierają składniki odżywcze najważniejsze dla mózgu, w tym witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz białka i tłuszcze.

1. Zielone warzywa liściaste

Szpinak, jarmuż, rukola, natka pietruszki czy sałata rzymska zawierają takie składniki, jak luteina, witamina K, azotany, foliany, alfa-tokoferol, beta-karoten i kemferol, które maja pozytywny wpływ na mózg – jak mówią badania naukowe. U osób stosujących dietę MIND, która jest bogata w zielone warzywa liściaste, ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera spada aż o 53 proc. Specjaliści zalecają spożywanie co najmniej dwóch szklanek warzyw dziennie, jedną z nich zawsze warto wypełnić zielonymi warzywami liściastymi.

2. Tłuste ryby morskie

Tłuste ryby morskie, zawierają korzystne kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają elastyczność tętnic i obniżają poziom cholesterolu – są to dwie kluczowe sprawy dla dobrej pracy mózgu. Naukowcom udało się też znaleźć związek między kwasami omega-3 a niższym poziomem beta-amyloidu we krwi, czyli białka, które tworzy szkodliwe blaszki w mózgach osób z chorobą Alzheimera. Najlepiej wybierać gatunki ryb, które są pozyskiwane w sposób odpowiedzialny i zawierają jak najniższe ilości zanieczyszczeń – lepiej np. wybierać sztuki mniejsze, więc młodsze, które nie zdążyły jeszcze zgromadzić w swoich tkankach dużo szkodliwych substancji z mórz. Tłuste ryby morskie to m.in.: łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela, śledź, sardynka. Warto je jeść co najmniej 2 razy w tygodniu.

3. Orzechy włoskie

Choć wszystkie orzechy są korzystne dla zdrowia, to orzechy włoskie mają szczególne właściwości. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak dowodzą naukowcy, poprawiają zdolności intelektualne. Lekarze wskazują też, że kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Zawsze warto pamiętać, że wszystko, co jest dobre dla serca, jest dobre również dla mózgu.

4. Kawa

Pijesz kawę każdego ranka? To bardzo dobrze, bo dajesz swojemu mózgowi to, czego potrzebuje. Jest wiele badań naukowych, które wykazały, że kofeina pomaga w funkcjonowaniu mózgu. Naukowcy wskazują też, że picie kawy może zmniejszać ryzyko zachorowania na Alzheimera.

5. Ciemne owoce jagodowe

Ciemne owoce jagodowe, takie jak borówki amerykańskie, jagody i jeżyny, są bogate we flawonoidy (roślinne substancje o działaniu zdrowotnym), które odpowiadają za ich kolor. Badania wykazały, że związki zawarte w tych owocach mogą wspomagać pamięć i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Warto jeść mniej więcej niepełną szklankę ciemnych jagód co najmniej raz w tygodniu (poza sezonem owoce mogą być mrożone).

6. Gorzka czekolada

Czekolada naprawdę jest dobra dla mózgu! Ciemna zawiera więcej kakao niż mleczne warianty i podobnie jak jagody jest bogata we flawonoidy. Flawonoidy z kakao mogą stymulować przepływ krwi i pobudzać regenerację naczyń krwionośnych w częściach mózgu zaangażowanych w pamięć i odpowiedzialnych za uczenie się – uważają neurolodzy. Aby uzyskać efekt pobudzenia mózgu, wystarczy jedna kostka gorzkiej czekolady dziennie.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Marthastewart.com / Mp.pl