Zamknij

12 produktów, które nas postarzają. Lepiej ich nie jeść

27.05.2021
Aktualizacja: 13.10.2021 21:44
Jedzenie, które postarza
fot. Shutterstock

Żeby żyć, trzeba jeść – to babcine powiedzonko jest czystą prawdą. Jednak jedzenie jedzeniu nierówne – niektóre produkty mogą wspierać zdrowie, inne zaś powodować dolegliwości. Dobra dieta może też ujmować lat, powodując, że skóra wygląda młodziej niż wskazuje na to PESEL. Oto 12 produktów, które lepiej wykluczyć z diety, jeśli chcemy wyglądać młodziej.

  1. 1. Ostre potrawy
  2. 2. Margaryna
  3. 3. Słodkie napoje gazowane
  4. 4. Gotowe dania ze sklepu
  5. 5. Alkohol
  6. 6. Przetworzone mięso
  7. 7. Smażone potrawy
  8. 8. Ciastka i ciasteczka
  9. 9. Przypalone (zwęglone) mięso
  10. 10. Syrop glukozowo-fruktozowy
  11. 11. Kofeina
  12. 12. Syrop z agawy

Jemy przede wszystkim po to, by dostarczać organizmowi paliwo do życia, a także składniki odżywcze, które utrzymują go w dobrym zdrowiu i sprawiają, że nie starzeje się za szybko. Niektóre produkty jednak, choć dostarczają energii, mogą rujnować zdrowie, co odbija się także na naszym wyglądzie, a najbardziej na skórze. Najbardziej szkodzą produkty wysoko przetworzone. Czego lepiej unikać w diecie, jeśli chcemy dłużej zachować zdrowie i młody wygląd?

1. Ostre potrawy

Pikantne jedzenie sprawia, że robi nam się gorąco, więc krew zaczyna szybciej krążyć, naczynia krwionośne rozszerzają się, a nawet mogą pękać, powodując, że na skórze są widoczne tzw. naczynka. U osób, które mają trądzik różowaty – częsty u kobiet po menopauzie – jedzenie doprawione ostrymi przyprawami może wywołać zaostrzenie choroby. Podniesiona temperatura ciała powoduje pocenie się – kiedy pot zmiesza się z bakteriami na skórze, mogą na niej powstać wypryski i niechciane plamy.

2. Margaryna

Skóra to największy organ w ciele i wszystko, co jemy, ma na nią wpływ. Margaryny twarde zawierają tłuszcze trans (miękkie niemal ich nie mają). Podnoszą one we krwi poziom tzw. złego cholesterolu, a obniżają poziom dobrego i wywołują stany zapalne w organizmie, które mają związek z chorobami serca i udarami.

3. Słodkie napoje gazowane

Im więcej napojów gazowanych i energetycznych w diecie, tym szybciej starzeją się komórki organizmu. Takie napoje zawierają mnóstwo cukru - od 7 do 10 łyżeczek na 350 ml. Gdy łączy się on z bakteriami w jamie ustnej, powstaje kwas, który niszczy szkliwo zębów i powoduje próchnicę. Spożywanie dużych ilości cukru sprzyja też nadwadze i zwiększa ryzyko udaru mózgu oraz demencji.

4. Gotowe dania ze sklepu

Ich największym problemem jest nadmiar soli - jedno paczkowane lub mrożone gotowe danie obiadowe może zawierać nawet o połowę więcej soli niż całodzienna zdrowa dieta. Kiedy je się zbyt słone potrawy, trzeba pić zdecydowanie więcej niż normalnie, więc nerki mogą nie nadążać z filtrowaniem, a nadmiar wody pozostaje w organizmie. Najszybciej puchną wtedy ręce i twarz.

5. Alkohol

Alkohol odwadnia – suchość w ustach, gdy budzisz się rano po imprezie, dobitnie o tym świadczy. Odwodnienie ma ogromny wpływ na wygląd skóry, która w ponad 60 proc. składa się z wody. Nawet jeśli szybko wypijesz szklankę wody, nawodni ona wszystkie inne narządy, ale nie skórę. Przesuszona, odwodniona skóra nie ma jak się bronić przed starzeniem i łatwo pokrywa się zmarszczkami.

6. Przetworzone mięso

Chodzi głównie o wędliny, które dzięki różnym procesom technologicznym dłużej zachowują trwałość niż świeże mięso - to bekon, kiełbasa, szynka i inne wędzone, peklowane lub solone produkty. Są smaczne, ale nadmiar sodu (soli) i chemicznych konserwantów czyni je niebezpiecznymi, powodując w organizmie stany zapalne i starzenie się ciała (wewnątrz i na zewnątrz). Tlące się przez długi czas stany zapalne mogą powodować choroby serca, udary i cukrzycę.

7. Smażone potrawy

Smażenie we wrzącym głębokim tłuszczu nie jest zdrowe – sprawia, że w produktach powstają wolne rodniki, czyli niestabilne cząsteczki, które po spożyciu uszkadzają fragmenty naszych komórek i dodają skórze lat. Wolne rodniki są nie tylko w smażonych daniach typu frytki, ale także np. w pączkach.

8. Ciastka i ciasteczka

Chodzi o tzw. pieczywo cukiernicze, czyli ciastka i wafelki produkowane w zakładach cukierniczych. To, że nie są smażone, nie oznacza, że są nieszkodliwe. Takie wypieki zawierają dużo utwardzonych tłuszczów, które zatykają tętnice i powodują przybieranie na wadze. Jest w nich sporo cukru, który przyczynia się do takich chorób, jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi i próchnica zębów. Cukier powoduje też powstawania w organizmie stanów zapalnych, a to zwiększa ryzyko zapalenia stawów, depresji, choroby Alzheimera i niektórych nowotworów.

9. Przypalone (zwęglone) mięso

Smażenie lub grillowanie mięsa w wysokich temperaturach sprawia, że powstają tzw. AGE’s, czyli końcowe produkty glikacji, które są efektem nieenzymatycznej reakcji, zwanej reakcją Maillarda. Mała ich ilość naturalnie występuje w nieprzetworzonych produktach pochodzenia zwierzęcego (np. mięsie, rybach, serach) i nie jest szkodliwa. Ale duża ilość AGE’s pochodząca z przypalonego mięsa powoduje w organizmie stres oksydacyjny, który może przyczyniać się m.in. do chorób serca czy cukrzycy.

10. Syrop glukozowo-fruktozowy

Syrop glukozowo-fruktozowy to chemiczny zamiennik cukru otrzymywany z kukurydzy, składa się głównie z glukozy i fruktozy. Producenci żywności chętnie stosują go w napojach, sokach czy deserach, bo jest tańszy od cukru. Nadmierne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego ma związek z większym ryzykiem otyłości. Poza tym syrop ten niekorzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko cukrzycy. Zakłóca też wykorzystywanie przez organizm miedzi, która pomaga tworzyć kolagen i elastynę - a to one utrzymują skórę w dobrej kondycji.

11. Kofeina

Kofeina jest diuretykiem, czyli stymuluje nerki do wydalania płynów – sprawia, że częściej oddajemy mocz. Może to powodować odwodnienie. Kiedy w organizmie nie ma wystarczającej ilości wody, skóra przestaje oczyszczać się z toksyn, staje się sucha, a wtedy łatwiej o zmarszczki.

12. Syrop z agawy

Chociaż syrop z agawy to naturalny słodzik i jest nieco lepszy niż sztuczne słodziki, to w 90 proc. składa się on z fruktozy, czyli cukru, który może być rozłożony tylko w wątrobie. Kiedy jest ona nadwerężona, zamienia fruktozę w tłuszcz, a także wytwarza więcej wolnych rodników, czyli związków uszkadzających komórki.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: WebMD.com