Zamknij

11 trików, dzięki którym warzywa i owoce będą dłużej świeże

10.06.2021
Aktualizacja: 10.06.2021 11:50
11 trików na świeżość warzyw i owoców
fot. Shutterstock

Zepsute owoce czy warzywa to zagrożenie dla zdrowia. Nic więc dziwnego, że pewnie nie raz zdarzyło ci się je wyrzucać. To marnotrawstwo żywności i pieniędzy. Tymczasem istnieją sposoby, które pomagają dłużej zachować świeżość produktów – i nie zawsze trzeba je wkładać do lodówki. Oto kilka z nich.

  1. Dlaczego jedzenie się psuje?
  2. Umyj warzywa liściaste
  3. Owoce i warzywa myj dopiero przed spożyciem
  4. Utnij nać z marchewki
  5. Przechowuj banany w chłodzie
  6. Zamroź imbir
  7. Cebulę trzymaj w przewiewnym miejscu
  8. Owoce jagodowe chowaj do lodówki
  9. Seler zawiń w folię
  10. Przechowuj cytryny w torebkach
  11. Zioła traktuj jak kwiaty
  12. Grzyby przechowuj w chłodzie

Chęć rzadszego chodzenia do sklepu lub kupowanie jedzenia, gdy jesteśmy głodni – to chyba najczęstsze powody robienia zbyt dużych zakupów. I wszystko jest dobrze, gdy jest to makaron czy ryż – je łatwo jest przechować. Gorzej, gdy kupimy za dużo warzyw czy owoców, bo to produkty, które łatwo się psują. Tymczasem nawet nadpsute jedzenie jest realnym zagrożeniem dla zdrowia! Gnijące lub pleśniejące produkty zawierają mykotoksyny, czyli produkty przemiany materii grzybów pleśniowych, które mogą być powodem nie tylko zatrucia pokarmowego (biegunki, ból brzucha), ale mają także działanie mutagenne (mogą powodować mutacje genetyczne), teratogenne (mogą przyczyniać się do powstawania wad płodu) i rakotwórcze. Trzeba pamiętać, że nie pomoże wykrojenie zepsutej części warzywa czy owocu – mykotoksyny są bowiem obecne w całym produkcie i trzeba go wyrzucić. Koniecznie trzeba więc zapobiegać psuciu się żywności – również po to, by nie marnować jedzenia.

Dlaczego jedzenie się psuje?

Na tempo psucia się wpływa kilka czynników: światło, powietrze, temperatura i czas. Niektóre z nich możesz kontrolować, np. temperaturę lub światło, innych nie . Jest jeszcze jeden czynnik, na który masz wpływ - to mikroorganizmy, takie jak bakterie, pleśń i drożdże. Mogą one gromadzić się w lodówce, dlatego regularnie trzeba czyścić jej wnętrze – wystarczy przecierać lodówkę roztworem octu lub chociaż wodą z mydłem. Warto też dbać, by w lodówce nie było zbyt dużych ilości jedzenia, tak aby powietrze mogło krążyć pomiędzy półkami i szufladami.

1. Umyj warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, sałata rzymska czy masłowa dłużej zachowają świeżość, jeśli przed włożeniem do lodówki opłuczesz je w chłodnej wodzie. Należy też usunąć zwiędnięte lub przebarwione liście, wysuszyć sałatę lub strząsnąć z niej wodę i luźno zawinąć w papierowe ręczniki, a na koniec włożyć ja do plastikowej torby lub pojemnika.

2. Owoce i warzywa myj dopiero przed spożyciem

Wiele owoców i warzyw, zwłaszcza te pochodzące z rejonów o ciepłym klimacie, ma naturalną woskową warstwę zewnętrzną, która zapobiega ich wysychaniu, niektóre produkty są zaś pokrywane sztucznym woskiem, np. jabłka, cytryny, nektarynki, pomarańcze, ogórki, papryka, ziemniaki i bakłażany. Należy ją zmyć dopiero tuż przed spożyciem – to pomoże zapobiec przedwczesnemu gniciu.

3. Utnij nać marchewki

Nać odbiera korzeniowi marchewki składniki odżywcze i świeżość, dlatego warto ją odciąć, zanim włożysz ją do lodówki. Marchewkę przechowuj w lodówce w plastikowej torbie w dolnej szufladzie na warzywa - powinna zachować trwałość przez kilka tygodni. (Świeżej naci marchewki nie wyrzucaj – można z niej zrobić pesto, podobne jak pesto z pokrzywy).

4. Przechowuj banany w chłodzie

Słoneczne miejsce oraz wilgotne, ciepłe powietrze przyspiesza brązowienie bananów. Przechowuj je też je z dala od innych produktów, bo przyspieszają ich dojrzewanie. Aby przedłużyć trwałość dojrzałych już bananów, można je włożyć do lodówki – to przedłuży ich trwałość o kilka dni. Choć skórka może pokryć się plamkami, wnętrze wciąż będzie smaczne.

5. Zamroź imbir

Trudno zużyć cały kupiony kawałek imbiru – z reguły zawsze pewna jego część się psuje – choć w lodówce imbir może przechować się nawet przez kilka tygodni. Aby przedłużyć ten czas, warto go zamrozić. Wcześniej posiekaj, zetrzyj na tarce lub pokrój go w plastry (nie trzeba go obierać) i owiń folią lub włóż do torebki. Wytrzyma w zamrażarce co najmniej 3 miesiące.

6. Cebulę trzymaj w przewiewnym miejscu

Dobra cyrkulacja powietrza jest kluczem do tego, by produkty nie gniły. Cebulę najlepiej przechowywać w suchym miejscu, bez folii. Cebulę kupioną w siatkowej folii można powiesić na haku w spiżarni (jeśli ją masz) lub szafce, gdzie przechowujesz warzywa. Jeśli cebula jest luzem, zrób siatkę ze starych wypranych rajstop – po prostu wrzuć cebule do nogawek i zawieś je, by powietrze mogło krążyć.

7. Owoce jagodowe chowaj do lodówki

Truskawki, maliny, borówki i jeżyny powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze około 4 stopni Celsjusza. Choć wydają się delikatne, tak naprawdę są odporne na niskie temperatury. Należy myć je tuż przed spożyciem, bo wilgoć sprawia, że szybciej pleśnieją.

8. Seler zawiń w folię

Seler składa się niemal wyłącznie z wody, jak zresztą większość warzyw. Jest również wrażliwy na etylen, gaz odpowiedzialny za dojrzewanie. Aby seler nie zwiędł, zawiń go szczelnie w folię i przechowuj w lodówce w szufladzie na warzywa. Możesz też zawinąć go w ręcznik papierowy i włożyć do plastikowej torebki. Powinien przechować się nawet kilka tygodni.

9. Przechowuj cytryny w torebkach

Przechowywanie cytryn, limonek i innych cytrusów na blacie kuchennym to idealny sposób na wysuszenie ich na kamień. Jeśli jednak umieścisz je w foliowej torebce, szczelnie zamkniesz bez powietrza i włożysz do lodówki, będą soczyste nawet przez miesiąc.

10. Zioła traktuj jak kwiaty

Kolendrę, pietruszkę czy miętę traktuj jak kwiaty cięte. Włóż je do słoików z wodą, a potem najlepiej włóż do lodówki. Zioła o miękkich łodygach, np. bazylia lepiej czują się w temperaturze pokojowej. Jest jeszcze jeden sposób: umyte i wysuszone zioła włóż do plastikowej torebki i nadmuchaj ją jak balon - dwutlenek węgla, który zawiera wydychane powietrze, działa jak konserwant i pomoże zieleninie zachować świeżość.

11. Grzyby przechowuj w chłodzie

Grzyby należy przechowywać w chłodnym i dobrze wentylowanym miejscu. Wyjmij je z plastikowego pojemnika zatrzymującego wilgoć, w którym zostały kupione, i przełóż do porowatej torby papierowej. W lodówce można je przechowywać do tygodnia. Przed użyciem przepłucz grzyby chłodną wodą.

Źródło: WebMD.com