Zamknij

Znane makarony wycofane ze sklepów. ''Szkodliwe działanie na zdrowie człowieka''

12.08.2021 23:00
Makaron
fot. Shutterstock

GIS ostrzega przed makaronami polskiej firmy. Makarony typu świderki, rurki, penne, spaghetti zostały wycofane z obrotu z powodu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu. Spożywanie tych produktów może być groźne dla zdrowia.  

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje o wycofaniu z obrotu makaronów sprzedawanych w znanych sklepach, m.in. w Lidlu.

Chodzi o makarony:

Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g

  • Numer partii: 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2024

Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g

  • Numer partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g

  • Numer partii: 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g

  • Numer partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g

  • Numer partii: 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1
  • Data minimalnej trwałości: 25.03.2023

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g

  • Numer partii: 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1
  • Data minimalnej trwałości: 26.03.2023

Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g

  • Numer partii: 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1
  • Data minimalnej trwałości: 08.04.2024

Dlaczego wycofano makarony?

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Źródło: GIS