Zamknij

Znane przyprawy wycofane ze sklepów: wykryto Salmonellę [ZDJĘCIA]

10.11.2021 15:17
Wycofane przyprawy
fot. Shutterstock

Trzy przyprawy znanego producenta są wycofywane ze sklepów z powodu wykrycia Salmonelli. GIS ostrzega, by nie spożywać tych produktów, bo zatrucie bakteriami może wywołać zatrucie pokarmowe. Sprawdź, czy masz te przyprawy w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje o wycofaniu z obrotu określonych serii znanych przypraw z powodu wykrycia bakterii Salmonella.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę LEVANT Foods Sp. z o.o., Odział we Wrześni, ul. Przemysłowa 5 b wycofaniu produkowanych przez nią trzech marek ziela angielskiego ze względu na zastosowanie do ich produkcji surowca zanieczyszczonego bakterią Salmonella.

Spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Chodzi o produkty:

VITPOL Ziele Angielskie

  • Numer partii: 19117/991
  • Data minimalnej trwałości: 08.2023

RUSTICA Ziele angielskie

  • Numer Partii: 23517/99
  • Data minimalnej trwałości: 08.2023

PORTLAND Ziele angielskie

  • Numer partii: 23517991
  • Data minimalnej trwałości: 08.2023
Ziele angielskie
fot.

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Gdy salmonelloza przebiega łagodnie, nie ma zwykle potrzeby podawania antybiotyków. Objawy ustępują w ciągu kilku dni. 

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS