Zamknij

Tatar wołowy znanej marki wycofany ze sklepów. Wykryto groźną bakterię [ZDJĘCIE]

02.12.2021 09:02
Tatar wołowy Łuków wycofany ze sklepów
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jedną partią tatara wołowego firmy Łuków, znanego producenta wyrobów mięsnych. Produkt został skażony groźną dla człowieka bakterią – nie wolno go spożywać. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w lodówce.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii tatara wołowego, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków.

Wycofanego produktu nie wolno jeść. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonellą może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły wycofanego produktu

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

tatar_lukow
fot. Wycofany tatar wołowy firmy Zakłady Mięsne Łuków S.A.

Zakłady Mięsne Łuków S.A., które są producentem skażonego mięsa, zadeklarowały natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Zakład dokona również weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. dziesięciu kolejnych partii produkcyjnych. Producent poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Jak się zachować w przypadku objawów zakażenia Salmonellą?

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to:

  • bóle brzucha
  • gorączka
  • biegunka
  • odwodnienie
  • nudności
  • wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Źródło: GIS