GIS ostrzega: wykryto groźne bakterie w tatarze z Biedronki

14.10.2020 17:17
Bakterie w tatarze wołowym
fot. Shutterstock

Uwaga, w tatarze wołowym znanej formy wykryto groźne dla zdrowia bakterie. GIS ostrzega, że spożycie zakażonego mięsa może prowadzić do do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub bezkrwawej biegunki. Sprawdź, o który produkt chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: ''Tatar wołowy. Kraina Mięs''.

Chodzi o produkt:

''Tatar wołowy. Kraina Mięs'', 250 g

  • Numer partii: 02752 02751K
  • Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
  • Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu powiatowego lekarza weterynarii oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie.

''Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem''

GIS ostrzega, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Główny Inspektorat Sanitarny informuje konsumentów, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS