Ser z Lidla wycofany z obrotu. Wykryto groźną bakterię

30.10.2020 16:24
Lidl fot: Marek BAZAK/East News
fot. Lidl fot: Marek BAZAK/East News

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o ser sprzedawany w sklepach Lidl, w którym wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Sprawdź, o który produkt chodzi.

Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktu ''Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi'' z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020.

Powodem decyzji o wycofaniu sera jest stwierdzenie w badaniach obecność bakterii Listeria monocytogenes w tej partii produktu.

AKTUALIZACJA

30.10.2020 r. GIS poinformował, że Firma Jermi Käsewerk GmbH wycofuje z rynku produkt ''Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi'' - wszystkie terminy przydatności do spożycia.

Zalecenia dla konsumentów

GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Ser z Lidla GIS

Jak rozpoznać objawy listeriozy?

Objawy listeriozy, czyli zakażenia bakterią Listeria, występują zazwyczaj po 1-2 dniach od zjedzenia zakażonego pokarmu, ale czas ten może wydłużyć się nawet do dwóch miesięcy. Listerioza może również przebiegać bezobjawowo.

Objawy listeriozy to przede wszystkim gorączka, dreszcze, bóle mięśni, a także biegunka, wymioty i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Objawy zakażenia utrzymują się zwykle przez 1-3 dni.

U kobiet ciężarnych listerioza objawia się gorączką i objawami przypominającymi grypę, takimi jak zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni.

Choroba u osób z obniżoną lub zaburzoną odpornością może przebiegać znacznie poważniej. Oprócz gorączki, osłabienia, dreszczy i dolegliwości żołądkowo-jelitowych może pojawiać się splątanie, światłowstręt, przeczulica, zaburzenia równowagi, drgawki.

Źródło: GIS