Oceń
GIS wycofuje partię sera korycińskiego sprzedawanego w sieci sklepów LIDL. Znaleziono w nim bakterię Listeria monocytogenes, która może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z obrotu jedną partię produktu "Ser Koryciński swojski naturalny, ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego" sprzedawany w sklepach LIDL. Powodem tej decyzji jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes, która może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Bakterię wykryto w trzech z pięciu pobranych próbek produktu o dacie produkcji: 01.06.2020. Data produkcji jest jednocześnie numerem partii. Termin spożycia do 01.07.2020 r.
Producentem produktu jest firma Zarzeccy Sp. z o.o., 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216. Dystrybutorem jest Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Państwowa Inspekcja Sanitarna o wynikach badań bezzwłocznie poinformowała dystrybutora produktu – Lidl sp. z o.o. sp. k. i inspekcję weterynaryjną właściwą do kontroli producenta.
GIS podał, że firma LIDL niezwłocznie po otrzymaniu informacji zadecydowała o rozpoczęciu procedury wycofania z rynku przedmiotowego artykułu. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła kompleksową kontrolę w zakładzie produkcyjnym.
Konsumenci powinni sprawdzić, czy mają wskazaną partię produktu. Produkt z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został kupiony.
Dowiedz się więcej: Listeria i listerioza: objawy, leczenie, zakażenie w ciąży
Źródło: GIS
Oceń artykuł
