Zamknij

Salmonella w sezamie znanej firmy. ''Konsumenci nie powinni go spożywać''

17.06.2021 09:42
Sezam
fot. Shutterstock

Uwaga, w sezamie łuskanym znanej formy wykryto groźne bakterie. Spożywanie tego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy masz ten sezam w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności.

W próbce sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella z gr. C1 w 1 z 5 badanych prób. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zakażenie Salmonellą może prowadzić do rozwoju Salmonellozy.

Chodzi o produkt Sezam łuskany HELIO, 200 g

  • Numer partii: 65112
  • Data minimalnej trwałości: 09.2022
  • Producent – HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów, Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów
  • Kraj pochodzenia - Nigeria

Uwaga! Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

Objawy Salmonellozy

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS