GIS ostrzega: w mięsie wykryto Salmonellę, nie wolno go spożywać

01.09.2020 11:38
Mięso z almonellą
fot. Shutterstock

Uwaga, salmonella wykryta w mięsie. GIS ostrzega, że w różnych elementach drobiowych znanego producenta wykryto bakterie salmonelli. Spożywanie tego mięsa może być groźne dla zdrowia. Sprawdź, o które produkty chodzi.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wycofanie dwóch partii mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.

W komunikacie GIS można przeczytać, że w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20.

Chodzi o produkty:

Cała partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/222/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt.

  • Termin przydatności do spożycia: 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20.

W związku z tym wycofaniu podlega także:

partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt.

  • Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.

Producent: CEDROB S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14023901

Mięso z salmonellą: zalecenia dla konsumentów

GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.

Źródło: GIS