W kurczakach z Żabki wykryto Salmonellę. Mięso może być groźne dla zdrowia

02.09.2020 14:04
Pałki kurczaka z Salmonellą
fot. Shutterstock

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące kurczaków, w których wykryto bakterie Salmonelli. Chodzi o paczkowane pałki kurczaka sprzedawane w sklepach Żabka. Spożywanie mięsa może być groźne dla zdrowia. Sprawdź, czy masz ten produkt w swojej lodówce.

Główny Inspektorat Farmaceutyczny informuje, że w wyniku działań urzędowych władz Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie.

Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego.

Chodzi o produkt:

PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G

  • Numer partii: 2050618
  • Data mrożenia: 06.05.2020
  • Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020
  • Producent: JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14650363
  • Dystrybutor: Żabka Polska Sp. z o.o., ul. Stanisława Matyji 8, 61-586 Poznań
Pałki kurczaka GIS

Kurczak z Salmonellą: zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej, ponieważ spożycie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. W przypadku wystąpienia objawów choroby, należy skontaktować się z lekarzem.

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Żabka Polska po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii Salmonella w produkcie PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G rozpoczęła procedurę wycofania produktu z rynku.

Źródło: GIS