Zamknij

Salmonella w jajkach z Biedronki. Ostrzeżenie Sanepidu

10.09.2021 09:14
Salmonella w jajkach z biedronki. Ostrzeżenie Sanepidu
fot. Shutterstock

GIS informuje, że na skorupkach partii jajek dostępnych w Biedronce wykryto bakterie Salmonelli. Spożycie jajek może być groźne dla zdrowia. O jakie jajka chodzi?

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o produkt „Jaja świeże L Moja Kurka”, z terminem spożycia 17.09.2021 i numerze partii 17/09/2021 PSK 98. Kod na skorupkach jaj to 3PL30211306.

GIS ostrzega – Nie należy spożywać partii jaj określonej w ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Bakterie obecne na skorupkach mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przypomina GIS.

Kontrola jakości jajek

Za produkcję jajek odpowiedzialne jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz. Jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A (właściciela sieci Biedronka). Wewnętrzna kontrola w gospodarstwie nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.
Produkt został już wycofany ze sprzedaży.

Źródło: PAP