Zamknij

Salmonella w ''Stekach z krokodyla''. GIS: nie należy ich spożywać

18.05.2021 20:57
Mięso
fot. Shutterstock

W ''Steku z krokodyla'' wykryto groźne dla zdrowia bakterie Salmonella. GIS ostrzega, że nie należy spożywać tego produktu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje, że w partii mięsa jednego z producentów wykryto bakterie Salmonella.

Chodzi o produkt ''Stek z krokodyla'', 250 g, mrożony

  • Numer partii: 2501113
  • Numer artykułu: 733270
  • Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
  • Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony, wykryto bakterie Salmonella.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

ZOBACZ:  Salmonella i salmonelloza: jak uchronić się przed zatruciem? Objawy zakażenia Salmonellą

Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że firma Tender Meat Sp. z o.o. sprzedała odbiorcom w Polsce całą partię wskazaną w tym komunikacie. Informacje o odbiorcach zostały przekazane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu monitorowania wycofania produktu z obrotu.
Uwaga! Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS