Salmonella w mięsie z Biedronki. GIS: nie wolno go spożywać

15.10.2020 09:52
Salmonella w mięsie z Biedronki
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat ostrzega: w mięsie z Biedronki znaleziono bakterie Salmonella. Spożycie skażonego mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, o który produkt chodzi. Czy masz w lodówce mięso z Biedronki?

GIS informuje, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 2 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety sprzedawanego w sklepach Biedronka.

Chodzi o produkt:

Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g

  • Numer partii: 2261003155
  • Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
  • Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno rozpoczął wdrażanie procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu oraz przedstawił listę odbiorców.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Źródło: GIS