Zamknij

Lody dla dzieci wycofane z Biedronki. GIS: wykryto groźną substancję

02.09.2021 09:49
Marek BAZAK/East News
fot. Marek BAZAK/East News

Uwaga, popularne lody są wycofywane ze sklepów Biedronka. Produkty mogą być zanieczyszczone tlenkiem etylenu — groźną dla zdrowia substancją. GIS informuje, że nie należy ich spożywać. 

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje, że ze sklepów Biedronka (Jeronimo Martins Polska S.A.) wycofywane są lody dla dzieci — Spiderman i Frozen Olaf. Mogą zawierać groźną dla zdrowia substancję.

Wycofaniu podlegają produkty:

Lody SPIDERMAN 6 x 60ml (Multipack)

  • Numer partii: 109004M54, 033904M54
  • Data minimalnej trwałości: 06/2022, 09/2022

Lody FROZEN II Olaf 6 x 60ml (Multipack)

  • Numer partii: 030904M54, 031004M54, 031404M54, 031204M54
  • Data minimalnej trwałości: 05/2022, 05/2022, 05/2022, 05/2022

Dlaczego wycofano lody?

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Unilever Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanych poniżej partii lodów SPIDERMAN oraz FROZEN II OLAF ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Unilever Polska sp. z o.o. poinformował odbiorcę ww. produktów (Jeronimo Martins Polska S.A.) o konieczności wycofania ich ze sprzedaży.

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.

Tlenek etylenu (epoksyetan) jest bezbarwnym gazem o słodkawym zapachu. Jest on wykorzystywany w przemyśle chemicznym, jako półprodukt w syntezie różnych związków, np. glikolu etylenowego, trietanoloaminy czy etylenoaminy itp. Związek ten jest również wykorzystywany do sterylizacji gazowej narzędzi medycznych i materiałów opatrunkowych oraz w niektórych krajach do fumigacji różnych produktów spożywczych. Stosuje się go także do konserwacji przedmiotów muzealnych, starych książek, ubrań, futer itp. Tlenek etylenu występuje także w śladowych ilościach w dymie tytoniowym.

Europejska Agencja ds. Chemikaliów (ECHA) sklasyfikowała tlenek etylenu, jako substancję mutagenną, rakotwórczą i działającą szkodliwie na rozrodczość. Ze względu na swoje właściwości toksykologiczne jest w Unii Europejskiej od około 30 lat substancją zabronioną do stosowania, jako substancja czynna środków ochrony roślin.

Coraz więcej produktów zanieczyszczonych tlenkiem etylenu

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zwraca uwagę, że "od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety".

Od września 2020 r. do 13.08.2021 r. w unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) zamieszczono ok. 600 powiadomień związanych z obecnością tlenku etylenu w żywności. Dostępne dane pozwalają domniemać, że jest on najprawdopodobniej wykorzystywany w państwach trzecich w celu eliminacji patogenów, takich jak pałeczki Salmonella, których obecność skutkowałaby niedopuszczeniem produktu do obrotu na terenie Unii Europejskiej. "Uwzględniając fakt, że mączka drzewa świętojańskiego jest stabilizatorem i zagęstnikiem powszechnie stosowanym w wielu różnych kategoriach żywności, powyższy problem może mieć bardzo szeroki zasięg" - ostrzega Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.

Źródło: GIS; PAP/Magdalena Gronek