Zamknij

Lody wycofane ze sprzedaży. GIS: nie wolno ich spożywać

13.10.2021 10:33
Lody
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje o wycofaniu niektórych partii lodów wodnych z powodu wykrycia groźnej dla zdrowia substancji.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu niektórych partii lodów wodnych EAU YEAH ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Chodzi o lody wodne EAU YEAH Malina-Pomarańcza-Ananas BIO (6x60g)

  • numer partii: 1095001
  • data minimalnej trwałości: 05.04.2023 

Lody wodne EAU YEAH Malina-Pomarańcza-Ananas-Cytryna BIO (8x40g)

  • numer partii: 1061011, 1096010
  • daty minimalnej trwałości: 03.03.2023 r., 06.04.2023 

GIS podał, że w produkcji wyżej wymienionych artykułów doszło do zanieczyszczenia tlenkiem etylenu. "Jest to substancja szkodliwa dla zdrowia. Jej obecność w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona" - zaznaczono w komunikacie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania z rynku ww. partii lodów.

Sanepid przekazał, aby nie spożywać produktów z wymienionych partii.

Tlenek etylenu szkodzi zdrowiu

Jak informuje Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy (CIOP-PIB), tlenek etylenu jest łatwopalnym, bezbarwnym gazem o zapachu przypominającym eter w stężeniach toksycznych. Używa się go przy produkcji: rozpuszczalników, płynów zapobiegających zamarzaniu, tekstyliów, detergentów, klejów, pianek poliuretanowych i farmaceutyków. Przede wszystkim jednak stanowi on półprodukt chemiczny w produkcji glikolu etylenowego. W mniejszych stężeniach stosowany jest w fumigantach (toksycznych środkach stosowanych w postaci dymów, par lub gazów do niszczenia szkodników, np. w drewnie), środkach sterylizujących do przypraw i kosmetyków, a także podczas sterylizacji sprzętu chirurgicznego w szpitalach

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy, podkreśla, że tlenek etylenu jest uznawany za substancję o działaniu genotoksycznym i kancerogennym i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów niezależnie od jego poziomu. ETO jest zakazany w UE do stosowania w żywności w jakiejkolwiek ilości.

Źródło: GIS