Zamknij

Jaja wycofane ze sprzedaży. Na skorupkach wykryto Salmonellę

18.10.2021 10:13
Jaja wycofane ze sklepów
fot. Shutterstock

GIS informuje o wycofaniu ze sklepów jaj znanego producenta z powodu wykrycia Salmonelli. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu. Dowiedz się, jakie objawy wskazują na zatrucie Salmonellą.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS informuje wycofaniu z obrotu jaj z powodu wykrycia Salmonelli na powierzchni skorupek.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj wymienionych poniżej.

Chodzi o produkt ''Jaja z chowu klatkowego.10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A''

  • Numer partii: 23.10.21.T12
  • Najlepiej spożyć przed: 23.10.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL 16071303H6
  • Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903

GIS ostrzega, by nie spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?

Zakażenie Salmonellą prowadzi do salmonellozy, czyli zakaźnej choroby przebiegającej zazwyczaj jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Salmonelloza może mieć stosunkowo łagodny przebieg, wtedy objawy ustępują w ciągu kilku dni. Choroba może również zaatakować znacznie mocniej, zmuszając chorego do przebywania w szpitalu.

Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Gdy salmonelloza przebiega łagodnie, nie ma zwykle potrzeby podawania antybiotyków. Objawy ustępują w ciągu kilku dni.

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS