GIS: wykryto pałeczki salmonelli na skorupkach jaj

15.09.2020 17:12
GIS: Wykrycie pałeczek salmonelli na fermach. Wycofano  jajka ze sprzedaży
fot. Shutterstock

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu obecność bakterii Salmonella  na powierzchni skorupek jaj. W związku z wykryciem wycofano z obrotu kilku partii jaj. Sprawdź, o jaki produkt chodzi. 

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

Produkt – Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt.

Kod na skorupkach jaj - 2PL 02141304

Nr partii/ termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 r.

Producent – Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304

Numer zakładu pakowania jaj: PL 02145906

a9ab4cc9-563f-4045-af19-a134703c96f5

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Oleśnicy poinformował o zaistniałej sytuacji producenta oraz nadzorujący go organ - Powiatowego Lekarza Weterynarii w Oleśnicy.

W ramach działania nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej: przeprowadzono kontrolę zakładu pakowania jaj, ustalono listę dystrybucyjną ww. partii jaj, uzgodniono z właścicielem, że z własnej inicjatywy wycofa produkt z rynku a ponadto pobrano próby podeszwowe z wszystkich stad fermy w Sokołowicach.

Salmonella w jajkach: zagrożenie dla zdrowia 

Bakterie z grupy Salmonella są bardzo często przyczyną zatruć pokarmowych. Zatrucia te są bardzo niebezpieczne, ponieważ mogą powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych. Na salmonellowe zatrucie pokarmowe najbardziej narażone są:

  • niemowlęta,
  • noworodki,
  • pracownicy medyczni,
  • osoby hospitalizowane,
  • osoby o obniżonej odporności,
  • osoby przyjmujące antybiotyki lub będące po zabiegu chirurgicznym. 

Pałeczki salmonelli mogą również wywoływać tyfus lub dur rzekomy, do zatrucia wystarczy nawet 20 bakterii. 

Źródło: GIS