Zamknij

GIS: makaron wycofany z sklepów. Zawiera szkodliwe toksyny [ZDJĘCIE]

14.09.2022 17:01
Pełnoziarnisty żytni makaron wycofany przez GIS
fot. Schutterstock

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega: pełnoziarnisty makaron ekologiczny zawiera szkodliwą dla zdrowia toksynę wytwarzaną przez grzyby. Produktu nie należy spożywać.

W wyniku badań wykonanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego eko marki Bartolini.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Ma ona szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ekologiczny makaron żytni wycofany ze sprzedaży

Obecność szkodliwej dla zdrowia ochratoksyny A stwierdzono w trzech rodzajach makaronu marki Bartolini o tych samych numerach partii i dacie minimalnej trwałości:

  • Produkty:
  1. Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g
  2. Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle),  masa netto 250 g
  3. Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Makarony ekologiczne żytnie Bartolini wycofane ze sklepów
fot.

Makarony ekologiczne żytnie Bartolini wycofane ze sklepów

Producent makaronu Bartolini powiadomił swoich odbiorców o wystąpieniu zanieczyszczenia w produktach i dobrowolnie wycofuje je ze sprzedaży. GIS monitoruje proces wycofywania prowadzony przez producenta.

GIS zaleca, by nie należy spożywać partii produktów, które określono w tym komunikacie.

Czym jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A (OTA) to substancja wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – eksperci potwierdzili, że substancja ta może działać rakotwórczo na nerki.

Obecność ochratoksyny A jest stwierdzana w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach oraz serach. OTA jest szybko wchłaniana i rozprowadzana w organizmie, ale proces metabolizmu i wydalania zachodzi powoli, co w połączeniu z jej wiązaniem z białkami w osoczu sprawia, że dochodzi do potencjalnej kumulacji w organizmie.

Źródło: GIS