GIS wycofuje słodką paprykę. Wykryto w niej Salmonellę

12.08.2020
Aktualizacja: 12.08.2020 10:49
W papryce wykryto Salmonellę.
fot. Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o wycofanie z obrotu słodkiej papryki, w której wykryto Salmonellę.  Sprawdź, o które produkty chodzi.

Ostrzeżenie GIS: wycofana słodka mielona papryka

Wycofano jedną partię produktu - papryki słodkiej mielonej, 20 g, ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella, która powoduje zatrucie pokarmowe. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Papryka słodka mielona. Masa netto 20g.

Najlepiej spożyć przed końcem:/ Nr partii: 10 2021/1143.

Kraj pochodzenia: Hiszpania.

Producent: CARUM Sp. J. ul. Ogrodowa 42, 42-231 Cykarzew Północny.

UWAGA-Ostrzeżenie-publiczne-dotyczące-żywności

W wyniku kontroli urzędowej w zakładzie produkcyjnym CARUM Sp. J. i pobrania próbek do badań laboratoryjnych stwierdzono obecność Salmonella z grupy BO w dwóch z pięciu badanych próbek papryki słodkiej mielonej w opakowaniach 20 g oraz w jednej z pięciu badanych próbek papryki słodkiej w opakowaniach 25 kg, z której wyprodukowano wycifaną paprykę słodką mieloną.

Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka zanieczyszczonej żywności wywołać zatrucie pokarmowe.

Salmonella: jak dochodzi do zarażenia?

Bakterie Salmonella zakażają zarówno ludzi, jak i zwierzęta. Salmonella kolonizuje przewód pokarmowy zakażonego stworzenia. U człowieka możliwe jest zarówno objawowe zakażenie, jak i bezobjawowe nosicielstwo bakterii. 

  • Do zarażenia bakterią może dojść:
  • drogą pokarmową – poprzez spożycie zanieczyszczonych jaj, mięsa drobiowego, majonezu czy mleka,
  • poprzez bezpośredni kontakt z zakażonym człowiekiem lub zwierzęciem,
  • poprzez picie wody zanieczyszczonej odchodami – w ten sposób powstają tzw. epidemie wodne, głównie w krajach rozwijających się.

Źródło: GIS