Zamknij

GIS wycofuje łopatkę kuchenną. "Substancje szkodliwe dla zdrowia"

10.05.2022 09:33
Gotowanie
fot. Shutterstock

GIS wycofuje łopatkę kuchenną do gotowania z powodu migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych — substancji szkodliwych dla zdrowia, które nie powinny znaleźć się w żywności. Zobacz zdjęcie i sprawdź, czy masz ten produkt w domu.

Główny Insektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością. GIS ostrzega przed migracją pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łopatka kuchenna ażurowa nylonowa NAVA.

"W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej" - wyjaśnia w komunikacie GIS.

Szczegóły:

  • Produkt: Łopatka kuchenna ażurowa nylonowa
  • Numer partii: 111.21.05.21
  • Kod kreskowy: 5205746135183
  • Importer: NAVA SA 12 th klm O.N.R. Thessaloniki - Kilkis, GR 57008, Greece

Uwaga! Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

GIS
fot.

Czym są aminy pierwszorzędowe?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs – Primary Aromatic Amines) to związki, które mogą być obecne w materiałach opakowaniowych i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Niektóre z amin (PAAs) uznane zostały przez Międzynarodową Agencję ds. Badań nad Rakiem (IARC) za substancje potencjalnie kancerogenne (rakotwórcze) dla człowieka. Dlatego zgodnie z przepisami Unii Europejskiej (Dyrektywa 2002/72/WE) materiały i wyroby z tworzyw sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością, nie mogą uwalniać PAAs w ilości wykrywalnej metodą analityczną o granicy wykrywalności 0,01 mg/kg żywności lub płynu modelowego imitującego żywność.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Źródło: GIS