Zamknij

GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę. Wykryto groźną bakterię

30.11.2021 15:03
Sklep mięsny
fot. Shutterstock

Uwaga, GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę znanego producenta z powodu wykrycia groźnej dla zdrowia bakterii. Sprawdź, czy masz ten produkt w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. GIS informuje o wykryciu bakterii Salmonella spp. w jednej partii kiełbasy.

Chodzi o produkt:

Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g

  • Numer partii: 0211101071
  • Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021
  • Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224

GIS ostrzega w komunikacie: ''Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.''

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Zakażenie Salmonellą ujawnia się zazwyczaj po 8-12 godzinach od zjedzenia zakażonego pokarmu lub wypicia zakażonego płynu. Gdy salmonelloza przebiega łagodnie, nie ma zwykle potrzeby podawania antybiotyków. Objawy ustępują w ciągu kilku dni. 

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS