Zamknij

GIS wycofuje jaja po wykryciu Salmonelli. Nie należy ich spożywać

22.04.2021 15:16
Jaja
fot. Shutterstock

Uwaga: GIS informuje o wycofaniu z obrotu jaj z powodu wykrycia bakterii Salmonella. O który produkt chodzi? Sprawdź, czy masz takie jaja w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Stwierdzono Salmonellę na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych.

Chodzi o produkty: 

„Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.

  • Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.

Ostrzeżenie dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS