Zamknij

Salmonella w mięsie z Biedronki i Lidla

05.03.2021
Aktualizacja: 05.03.2021 08:32
Stanislaw Bielski/REPORTER/East News
fot. Stanislaw Bielski/REPORTER/East News

GIS ostrzega przed mięsem drobiowym z Biedronki i Lidla. Wykryto w nim bakterie Salmonella. Te produkty wycofywane są z obrotu na terenie całego kraju.

Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Salmonella w mięsie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka i Lidl. W związku z tym GIS wycofuje z obrotu określone partie produktów.

Wycofane mięso z Biedronki

  • Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
  • Numer partii: 2272003053
  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
mieso_biedronka
fot. GIS

Wycofane mięso z Lidla

  • Nazwa produktu: Mięso mielone z fileta kurczaka 400G
  • Numer partii: 2261003858
  • Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021
  • Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne
mieso_lidl
fot. GIS

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS