W tatarze wołowym znaleziono bakterie E. coli - ostrzega GIS

29.10.2020 19:09
Tatar wołowy
fot. Shutterstock

W tatarze z mięsa wołowego znaleziono bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: spożycie tego mięsa grozi ciężkim zatruciem.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w 1 z 5 próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy” (opakowanie 200 g) obecność Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). Chodzi o numer partii: 02891 02892K, o terminie przydatności do spożycia: 29.10.2020.

Produkt wyprodukowany został przez firmę SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1  08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole.

GIS ostrzega konsumentów przed spożyciem tego produktu. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS