GIS ostrzega: w mięsie z indyka na kotlety wykryto salmonellę

28.09.2020 19:43
Mięso z indyka na kotlety
fot. Shutterstock

W jednej partii mięsa z indyka na kotlety marki "Morliny" wykryto salmonellę. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, by nie spożywać tego mięsa bez obróbki cieplnej. W przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego, należy jak najszybciej skontaktować się lekarzem. 

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. "Morliny" Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

W 4 z 5 próbkach mięsa pobranych w ramach standardowych badań wykryto Salmonella z gr. O7.

Producent feralnej partii mięsa wycofuje ją z rynku. Zaplanował też mycie i dezynfekcję zakładu oraz pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego. Poinformował dostawcę surowca o tej sytuacji i zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. Obróbka cieplna minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie (np. blat, zlew), niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: GIS