GIS ostrzega przed pałeczkami Salmonelli w jajkach

02.09.2020 09:58
Jaja w wytłaczankach
fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jaj pakowanych w wytłaczankach pochodzących z Przedsiębiorstwa Wielobranżowego GALLUS i nakazuje wycofanie kilku partii tego produktu ze sklepów w całej Polsce. Przyczyną tej decyzji są wykryte w środowisku fermy kur pałeczek Salmonella Enteritidis.

GIS zamieścił na swoich stronach ostrzeżenie dotyczące 19 partii jajek pakowanych w wytłaczankach po 6, 10 oraz 30 sztuk. Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG. Jaja pochodzą z Przedsiębiorstwa Wielobranżowego GALLUS Sp. z o.o. Powodem decyzji jest wykrycie przez służby weterynaryjne pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zarażenia jaj tym patogenem.

Wycofane z obrotu partie jaj – ich lista poniżej:

  • nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
  • nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
  • nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
  • nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
  • nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
  • nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
  • nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
  • nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
  • nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
  • nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
  • nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
  • nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
  • nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
  • nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
  • nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
  • nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
  • nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
  • nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
  • nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

Producent: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.
Zakład pakowania jaj: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

GIS przypomina, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.Pałeczki Salmonella Enteritidis mogą prowadzić do rozwoju salmonellozy. To ciężka choroba układu pokarmowego, szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci, osób w podeszłym wieku oraz z obniżoną odpornością. 
Objawy salmonellozy to:

Jeśli pojawiły się u ciebie takie objawy, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem.

Źródło: GIS