Zamknij

Salmonella w pieprzu mielonym. GIS: nie wolno go spożywać

28.05.2021 18:44
Pieprz
fot. Shutterstock

W pieprzu mielonym wykryto bakterie Salmonelli. GIS ostrzega, by nie spożywać tego produktu. Sprawdź, czy masz go w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. GIS informuje, że w pieprzu wykryto bakterie.

Chodzi o Pieprz naturalny – mielony, 100 g

  • Marka – ROL-TIM
  • Najlepiej spożyć przed: 15.04.2022
  • Kod kreskowy – 5 902900 005817
  • Producent – Z.P.H.U.”ROL-TIM” M. Tomczyk, Annolesie 5b, 42-110 Popów
  • Kraj pochodzenia - Wietnam

W próbkach określonej poniżej partii pieprzu naturalnego mielonego zbadanej w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Uwaga, konsumenci nie powinni spożywać wskazanej wyżej partii pieprzu.

Objawy Salmonellozy

Wyróżnia się trzy postacie salmonellozy, które różnią się przebiegiem i objawami. Zdecydowanie najczęściej występuje salmonelloza żołądkowo-jelitowa, która charakteryzuje się nagłym wystąpieniem objawów i utrzymywaniem się ich przez kilka kolejnych dni. Podczas badania chory odczuwa ból podbrzusza. Pojawiają się też odgłosy przelewania.

Objawy salmonellozy żołądkowo-jelitowej:

  • bóle głowy;
  • napadowe bóle brzucha przypominające kolkę;
  • biegunki;
  • nudności i wymioty;
  • gorączka;
  • wodniste stolce, które mogą zawierać domieszkę śluzu;
  • rzadko obserwuje się powiększenie wątroby i śledziony.

Źródło: GIS