Zamknij

GIS: ser cheddar wycofany ze sklepów – jest niebezpieczny dla kobiet w ciąży

03.08.2021 09:50
Wycofany ze sklepów ser cheddar
fot. Shutterstock

W kilku rodzajach sera cheddar stwierdzono obecność niebezpiecznej bakterii, groźnej zwłaszcza dla kobiet w ciąży, osób starszych i z obniżoną odpornością. Produktów nie należy jeść, są wycofywane ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz ich w lodówce.

  1. Wycofane sery cheddar marki Cahills Farm Cheeses:
  2. Jakie są zalecenia dla konsumentów?
  3. Jakie są objawy zakażenia Listeria monocytogenes?

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę Cahills Farm Cheeses wycofaniu kilku partii serów ze względu na możliwą obecność Listeria monocytogenes.

Firma Cahills Farm Cheeses niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Listeria monocytogenes w jednej partii sera postanowiła o wycofaniu również innych, powiązanych partii. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o konieczności wycofania ww. produktów. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują ten proces.

Wycofane sery cheddar marki Cahills Farm Cheeses:

Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland, IE1811EC

Nazwy produktów:

  • Smooth Irish cheddar with Irish Porter,
  • Mature Irish cheddar with Original Irish Whiskey,
  • Smooth Irish cheddar with Red Wine,
  • Smooth Irish cheddar with Original Irish Cream Liqueur
  • Smooth Irish cheddar with Wild Blueberries & Vodka

Numery partii: od 21109 do 21141 włącznie

Terminy przydatności do spożycia: od 24.08.2021 do 12.11.2021

Ostrzeżenie dotyczy produktów o wszystkich dostępnych masach.

sery
fot. Wycofane sery marki Cahill's Ireland

Jakie są zalecenia dla konsumentów?

Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu ww. produktów należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia Listeria monocytogenes?

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Stanowi ona zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Sery typu cheddar są produktami niepasteryzowanymi (ten proces oczyszcza produkty żywnościowe ze szkodliwych drobnoustrojów), zatem brak pasteryzacji jest zapewne przyczyną, że w produktach tych znalazły się groźne bakterie.

Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes:

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Źródło: GIS