Zamknij

Akcesoria kuchenne wycofane ze sprzedaży. GIS: nie do kontaktu z żywnością [ZDJĘCIE]

13.06.2022 10:06
Wycofane szczypce uniwersalne Ambition
fot. Schutterstock

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie i wycofuje z obrotu popularne uniwersalne szczypce kuchenne. Używanie ich podczas przyrządzania posiłków może być niebezpieczne dla zdrowia. Produkt nie powinien mieć kontaktu z żywnością.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono, że podczas używania szczypców uniwersalnych marki Ambition do żywności przedostają się pierwszorzędowe aminy aromatyczne, które stwierdzono w badanych próbkach wyrobu. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które mogą mieć działanie rakotwórcze.

Wycofane szczypce Ambition – szczegóły produktu

  • Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition
  • Numer partii: 372366AS
  • Kod kreskowy: 5904134966834
  • Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin
szczypce
fot. Wycofane szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Firma DAJAR Sp. z o.o. wstrzymała sprzedaż produktu w punktach firmowych i prowadzi postępowanie wyjaśniające w oparciu o własne badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację. Przedsiębiorstwo podjęło też decyzję o wycofaniu produktu o powyższym numerze partii z rynku – proces ten jest w toku. GIS również prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Jakie są zalecenia GIS-u?

Produktu wskazanego w komunikacie nie należy używać do kontaktu z żywnością.

Co to są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) należą do związków o działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała większość z nich do grupy 2B, czyli substancji potencjalnie kancerogennych dla człowieka. Substancje te są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych, w produkcji niektórych tworzyw sztucznych i klejów poliuretanowych, surowców często wykorzystywanych w produkcji materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Źródło: GIS