Żywność wzbogacona: w czym przemycane są witaminy i minerały [Galeria]

03.09.2019 13:08
Żywność funkcjonalna
  • Płatki śniadaniowe
  • Soki owocowe
  • Mleko z witaminami
  • 7 Zobacz
fot. Shutterstock

Produkty wzbogacone mogą być wykorzystywane w celu zmniejszenia niedoborów, ale stosowane nieświadomie mogą przyczynić się do hiperwitaminozy, czyli nadmiaru witamin w organizmie. Taki stan może obciążać nerki i inne organy. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, żeby się przed tym uchronić.

Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia do produktów spożywczych można dodawać witaminy i minerały, z wyjątkiem nieprzetworzonej żywności: owoców, warzyw, mięsa, drobiu i ryb oraz napojów alkoholowych. Niektóre produkty wzbogacane są wręcz obligatoryjnie. Ryzyko hiperwitaminozy rośnie szczególnie wtedy, gdy na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, stosuje się więcej niż jedno dodatkowe źródło składników odżywczych: produkty wzbogacone i suplementy diety łącznie. Sprawdź, jakie produkty zaliczane są do żywności wzbogaconej.