Zamknij

Witamina U z kapusty na wrzody, trawienie i problemy skórne

06.06.2022
Aktualizacja: 06.06.2022 16:47
Kapusta
fot. Shutterstock

Witamina U, czyli L-metylo-metionino-sulfonian to związek wyodrębniony z kapusty w latach 50. XX wieku. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga leczenie wrzodów żołądka, przyspiesza gojenie się ran, wspiera odporność. Sprawdź, jakie są źródła witaminy U i co warto o niej wiedzieć.

  1. Źródła witaminy U
  2. Właściwości witaminy U
  3. Niedobór witaminy U

Witamina U pomimo swojej nazwy, nie jest prawdziwą witaminą, tylko pochodną aminokwasu metioniny (L-metylo-metionino-sulfonian). Swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza amerykańskiemu naukowcowi Garnettowi Cheneyowi z Uniwersytetu Stanforda, który w latach 50. XX wieku zbadał i udowodnił korzystny wpływ aktywnego składnika soku z kapusty na wrzody żołądka (z ang. "ulcers" - stąd litera "U").

Źródła witaminy U

Witamina U jest dostępna nie tylko jako suplement. Występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych. L-metylo-metionino-sulfonian występuje w cytoplazmie roślin należących do rodzin wiechlinowatych (zboża), bobowatych, dyniowatych oraz przede wszystkim kapustowatych, m.in. w kapuście, brokułach, brukselkach i jarmużu oraz w tkankach kakaowcach właściwego.

Podgrzewanie, a przede wszystkim smażenie działa na L-metylo-metionino-sulfonian niszczaco. Związek ten jest także wrażliwy na utlenianie. Aby czerpać największe korzyści z witaminy U, najlepiej jeść świeże warzywa w postaci soków, sałatek, przekąsek jak najszybciej po przyrządzeniu.

Właściwości witaminy U

Witamina U jest reklamowana jako substancja wspomagająca leczenie wrzodów żołądka. Stosuje się ją również jako środek poprawiający trawienie, wzmacniający układ odpornościowy, chroniący przed alergiami pokarmowymi, obniżający poziom cholesterolu i przyspieszający gojenie się ran. Właściwości witaminy U odpowiadają właściwościom samej kapusty, która używana jest w lecznictwie od pokoleń, a zielone głąby kapusty określane były "lekarstwem biednych". Okłady z tłuczonych liści kapusty wykorzystywały w leczeniu obrzęków, czyraków, wysypek nasze babcie. Tak samo popularny jest sok z kapusty, stosowany nie tylko w leczeniu wrzodów, ale także w łagodzeniu objawów gastrycznych i w celu wzmocnienia układu odpornościowego przy infekcjach. 

Dzięki wyodrębnieniu witaminy U (L-metylo-metionino-sulfonianu) możliwe jest zażywanie jej w kapsułkach bez konieczności picia soku z kapusty lub stosowania okładów z liści, co jest szczególnie istotne dla osób, które nie lubią smaku i zapachu warzyw kapustnych.

Niedobór witaminy U

Witamina U nie jest prawdziwą witaminą — nie spełnia kryteriów określonych w definicji witaminy, ponieważ nie jest organizmowi niezbędna do funkcjonowania. Nie można zatem cierpieć na niedobór witaminy U (tak naprawdę L-metylo-metionino-sulfonianu). Można natomiast czerpać korzyści z jej stosowania.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: healthline.com, row.kpodr.pl, ekologia.pl