Zamknij

Witamina D nie chroni przed COVID-19? Nowe ustalenia badaczy

23.06.2021 10:06

Początkowe badania obserwacyjne sugerowały, że wyższy poziom witaminy D we krwi może chronić przed zachorowaniem na COVID-19 i łagodzić jego przebieg. Teraz jednak kanadyjscy naukowcy wskazują, że zwiększenie poziomu witaminy D we krwi poprzez suplementację może nie mieć wpływu na przebieg choroby.

Witamina D nie chroni przed COVID-19? Nowe ustalenia badaczy
fot. SHUTTERSTOCK

Pandemia koronawirusa wywróciła świat do góry nogami. Naukowcy z całego świata zaczęli szukać odpowiedni na jedno z ważniejszych pytań - co wpływa na ryzyko zachorowania na COVID-19 i co można zrobić, żeby choroba miała lżejszy przebieg.

Początkowo badania obserwacyjne sugerowały, iż wyższy poziom witaminy D we krwi może chronić ludzi przed zachorowaniem na koronawirusa i sprawić, że przejdą go lżej. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Kanady wskazują jednak, że nie ma na to znacznych dowodów. Z badania opublikowanego w piśmie "PLOS Medicine" wynika, że nie ma związku między genetycznie uwarunkowaną predyspozycją do wysokiego poziomu witaminy D w organizmie a niższym ryzykiem zachorowania na COVID-19 oraz jego lżejszym przebiegiem.

Witamina D a ryzyko zachorowania na COVID-19. Nowe ustalenia naukowców

Guillaume Butler-Laporte oraz Tomoko Nakanishi z McGill University of Quebec w Kanadzie razem z kolegami przeprowadzili badania genetyczne, które miały sprawdzić, czy poziom witaminy D faktycznie może mieć związek z podatnością na COVID-19 oraz ciężkością jego przebiegu. W tym celu przeanalizowali dane na temat wariantów genów, powiązanych u ludzi z poziomem witaminy D, w grupie 14 134 osób ze zdiagnozowanym COVID-19 i ponad 1,28 mln osób bez COVID-19 z 11 krajów.

Okazało się, że nie ma związku między genetycznymi predyspozycjami do poziomu witaminy D w organizmie a podatnością na COVID-19, ciężkością choroby czy hospitalizacją z jej powodu. Zdaniem autorów pracy wskazuje to, że witamina D może nie chronić przed zachorowaniem na COVID-19, a zwiększanie jej poziomu we krwi poprzez suplementację może nie mieć wpływu na przebieg choroby w ogólnej populacji.

Również naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo doszli do podobnych wniosków. Badacze poddali testom 240 pacjentów. Każdemu z nich, podczas przyjęcia do szpitala, podano 200 tys. IU witaminy D3. Według badania naukowców opublikowanego w "Journal of the American Medical Association" podanie witaminy nie wpłynęło na długość pobytu pacjentów w szpitalu. Suplementacja nie wpłynęła także na odsetek chorych wymagających intensywnej opieki.

Wady badania

Badanie kanadyjskich naukowców ma jednak kilka minusów. Jak sami jego autorzy zaznaczają, ich analiza ma pewne ograniczenia, ponieważ nie objęto nią osób z niedoborami witaminy D. Dlatego nie można wykluczyć, że osoby, które mają naprawdę zbyt niski poziom tej witaminy, mogą skorzystać z jej suplementacji.

Ponadto badanie ograniczono tylko do osób o europejskim pochodzeniu. Dlatego potrzebne są kolejne badania, które mogłyby zweryfikować, czy dotyczy to również innych populacji.

loader

RadioZET.pl/PAP/hellozdrowie.pl