Zamknij

Ta witamina zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Włącz ją do diety

29.12.2021
Aktualizacja: 08.01.2022 10:54

Pewne składniki odżywcze mają prozdrowotny wpływ na stan naszego serca. Do takiej grupy zalicza się witaminę K. Naukowcy udowodnili, że obniża ona ryzyko pojawienia się miażdżycy.

Witamina K a choroby serca
fot. Shutterstock

Choroby serca i układu krążenia są coraz powszechniejsze. Niestety ma na to wpływ m.in. nasz styl życia, czyli brak wystarczającej aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta oraz inne choroby przewlekłe. Niestety nierzadko źle lub w ogóle nieleczone. Jak wykazało wiele badań, czasem wystarczą niewielkie zmiany, by poprawić swój stan zdrowia. Na przykład wykluczenie z diety cukru, soli, a włączenie warzyw i zdrowych tłuszczy. Dlaczego to tak ważne? W warzywach oraz zdrowych tłuszczach znajdują się cenne dla zdrowia składniki odżywcze, które mają ogromny wpływ na pracę serca i układu krążenia. Do takich zalicza się m.in. witaminę K. Badania opublikowane w sierpniu 2021 r. na łamach "Journal of the American Heart Association" wykazały, że ma ona dobroczynny wpływ na nasz układ krążenia, chroni przed miażdżycą.

Witamina K jest ważna dla serca

Badanie, w którym wzięło udział ponad 50 tys. osób i które trwało 23 lata, przeprowadzili naukowcy z australijskiego Edith Cowan University. Wykazali oni, że witamina K znacząco wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. U osób, które spożywały duże dawki tej witaminy, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszało się o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic obwodowych o 34 proc.  Dzieje się tak dlatego, że prawdopodobnie witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Choć oczywiście ten mechanizm działania musi zostać jeszcze potwierdzony w osobnych badaniach.

Witamina K należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (obok witamin A, D i E) i jest bardzo ważna dla naszego organizmu także z innych powodów. Ma ona związek z krzepnięciem krwi (jej niedobór może doprowadzić do groźnych krwawień) i metabolizmem kości.

Gdzie można znaleźć witaminę K?

Witamina K występuje w dwóch postaciach: witamina K1 (filochinon) oraz witamina K2 (menachinon). Tę pierwszą odmianę, czyli witaminę K1, możemy znaleźć w roślinach, głównie zielonych, np. szpinaku, brokułach, szparagach, brukselce, jarmużu, kapuście pekińskiej, a nawet w kiwi. Natomiast witamina K2 jest wytwarzana przez bakterie jelitowe i dlatego znajdziemy ją raczej w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w mięsie kurczaka i gęsi, żółtkach jajka, twardych serach oraz produktach powstałych na bazie sfermentowanej soi (np. natto) czy w kiszonej kapuście.

Witamina K1 czy witamina K2?

Co ciekawe, australijscy badacze dowiedli, że witamina K1 ma silniejsze działanie ochronne niż witamina K2. Dlaczego się tak dzieje? Jeszcze nie wiadomo, ale będzie to przedmiotem kolejnych badań.

Ile należy spożywać witaminy K, by mieć zdrowe serce? Niestety naukowcy jeszcze tego nie ustalili. Jako normę dziennego zapotrzebowania na witaminę K przyjmuje się: dla dzieci 1 mg, dla dorosłych: 4 mg. Dla zachowania odpowiedniej krzepliwości krwi – zdaniem ekspertów – wystarczająca jest podaż 0,03 mg witaminy K na kilogram masy ciała. Jednak zdaniem badaczy te dawki powinny zostać podwyższone.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: Journal of the American Heart Association.