Zamknij

Ta witamina chroni przed chorobami autoimmunologicznymi. Kto powinien ją zażywać?

31.01.2022 12:58

Zażywanie witaminy D jest bardzo ważne dla całego organizmu, zwłaszcza zimą. Naukowcy odkryli jeszcze jeden powód, by regularnie ją zażywać: właściwości witaminy D zapobiegają chorobom autoimmunologicznym. 

Witamina D a choroby autoimmunologiczne. Now odkrycie
fot. Shutterstock

Choroby autoimmunologiczne, nazywane także chorobami z autoagresji, zaczynają się rozwijać w sytuacji, gdy organizm rozpoznaje własne komórki jako obce i zaczyna je wyniszczać. Rozwijające się zapalenie autoimmunologiczne powoduje pogorszenie funkcjonowania, a nawet niewydolność konkretnych narządów. Najczęściej diagnozowane choroby autoimmunologiczne to m.in.: stwardnienie rozsiane, łuszczyca, cukrzyca, Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy toczeń rumieniowaty. Ze względu na różnorodność objawów, choroby autoimmunologiczne są trudne do zdiagnozowania. Choroby autoimmunologiczne to schorzenia przewlekłe, których leczenie polega głównie na łagodzeniu uporczywych objawów. Przyczyny rozwoju tego rodzaju chorób nie są do końca znane, a medycyna cały czas szuka sposobów, które mogłyby uchronić ludzki organizm przed autoagresywnym działaniem.

Według najnowszych badań pomóc w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym może codzienne przyjmowanie witaminy D, której dobroczynny wpływ na odporność znany jest od dawna. Takie działanie witaminy udowodniono w grupie osób powyżej 60 roku życia. Korzyści wynikające z suplementacji witaminy D są jednak ważne w każdym wieku.

Witamina D – dlaczego jest tak cenna dla organizmu?

Witamina D występuje naturalnie w naszym organizmie, dzięki syntezie, do której dochodzi, gdy mamy kontakt z promieniami słonecznymi. To cenny składnik, który uczestniczy w procesie wchłaniania fosforu i wapnia, regeneruje neurony, reguluje rytm dobowy, wzmacnia odporność i wspomaga pracę mięśni. Niedobór witaminy D może powodować częste infekcje, stany depresyjne i spadek energii, dlatego jej suplementacja jest tak ważna. Okazuje się, że codzienne zażywanie witaminy D (najlepiej z dodatkiem kwasów omega-3), może chronić przed chorobami autoimmunologicznymi. Takie wnioski przedstawiono w piśmie „BMJ”. Najsilniejszy efekt zaobserwowano po wielu latach regularnego przyjmowania substancji.

Zdaniem badaczy wyniki te są o tyle istotne, że suplementacja witaminą D i kwasami omega-3 jest bezpieczna, a nie ma obecnie innych znanych metod redukcji ryzyka chorób autoimmunizacyjnych. Zarówno witamina D, jak i kwasy tłuszczowe omega-3, w które obfitują owoce morza, mają korzystny wpływ na działanie układu odpornościowego i łagodzą stany zapalne, które towarzyszą chorobom autoimmunizacyjnym.

Witamina D a choroby immunologiczny: o ile spada ryzyko zachorowania?

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (Massachusetts) sprawdzali, czy zażywanie witaminy D i kwasów omega-3 ma wpływ na ryzyko wystąpienia chorób autoimmunizacyjnych. W tym celu objęli badaniem 25 871 dorosłych Amerykanów o średniej wieku 67 lat. Uczestnikom zmierzono poziom witaminy D oraz kwasów omega-3 we krwi. Następnie losowo przydzielono ich do grupy zażywającej witaminę D (2000 jednostek międzynarodowych dziennie) lub placebo, albo kwasy omega-3 (1000 mg dziennie) lub placebo.

Średnio przez ponad pięć lat monitorowano, czy u badanych rozwinie się choroba autoimmunizacyjna. Okazało się, że w grupie stosującej witaminę D chorobę autoimmunizacyjną potwierdzono u 123 osób, podczas gdy w grupie kontrolnej – u 155 osób. Jak wyliczyli badacze, ryzyko wystąpienia tej choroby było zatem niższe aż o 22 procent u osób stosujących suplementację witaminą D. W grupie, która przyjmowała kwasy omega-3 wskaźnik ten wynosił 18 procent w porównaniu z grupą stosującą placebo.

Naukowcy podkreślają, że badanie było prowadzone na dużej, zróżnicowanej populacji, jednak zastosowano tylko jedną dawkę i postać każdego z suplementów. Ponadto, wyniki dotyczą osób powyżej 60 roku życia. Są to pierwsze dowody na to, że codzienna, pięcioletnia suplementacja witaminą D lub kwasami omega-3 może zapobiegać chorobom autoimmunologicznym. Największe efekt uzyskuje się przy tym po dwóch latach zażywania tych suplementów.

Źródło: PAP