Zamknij

Magnez jest niezbędny do walki z rakiem. Jego niedobór osłabia odporność

24.01.2022
Aktualizacja: 24.01.2022 09:50
Magnez w walce z rakiem
fot. Shutterstock

Jaką rolę w leczeniu raka może odgrywać magnez? Czy jego niedobór w organizmie wpływa na rozwój nowotworu? Poznaj najnowsze badania dot. leczenia raka.

Magnez jest pierwiastkiem, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach komórkowych, takich jak metabolizm energii, replikacja i naprawa DNA, transport jonów potasu i wapnia, proliferacja komórek etc. Jest też pierwiastkiem wspierającym układ odpornościowy. Jako antyoksydant (przeciwutleniacz) odgrywa bardzo ważną rolę w walce z wolnymi rodnikami. Niedobór magnezu może prowadzić do wielu zaburzeń i chorób w organizmie, m.in. zakrzepicy, miażdżycy tętnic, choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego, nadciśnienia, zaburzenia rytmu serca, zastoinowej niewydolności serca, cukrzycy, chorób układu pokarmowego, marskości wątroby, choroby tarczycy i przytarczyc. Niewystarczające spożycie magnezu może mieć również znaczący wpływ na rozwój i pogłębienie objawów ADHD u dzieci.

Natomiast z najnowszych doniesień naukowych wynika również, że prawidłowy poziom magnezu w organizmie warunkuje skuteczność układu odpornościowego w walce z komórkami nowotworowymi. Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei, którzy opublikowali wyniki swoich badań w czasopiśmie "Cell".

Dlaczego magnez jest ważny w walce z rakiem?

Szwajcarscy naukowcy odkryli, że limfocyty T, czyli komórki układu odpornościowego, aby działać wydajnie, potrzebują odpowiedniej ilości magnezu. Okazuje się, że pierwiastek ten jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania białka LFA-1 zlokalizowanego na powierzchni tych limfocytów.

Wcześniej wykazano, że nowotwory rozprzestrzeniają się szybciej w organizmach myszy otrzymujących pokarm o niskiej zawartości magnezu. W tej grupie widoczna była także słabsza reakcja układu odpornościowego na wirusy grypy.

– Jeśli magnez obecny jest w środowisku otaczającym limfocyty T w wystarczającej ilości, wiąże się on z LFA-1 i zapewnia aktywność tego białka – tłumaczy prof. Christoph Hess, autor badań i dodaje, że znaczenie magnezu dla prawidłowego działania limfocytów T może mieć znaczenie dla immunoterapii nowotworów, których celem jest mobilizacja zwłaszcza limfocytów T cytotoksycznych, niszczących komórki rakowe.

Podczas badań na modelach eksperymentalnych naukowcy ustalili, że miejscowe zwiększenie poziomu magnezu w otoczeniu guzów nowotworowych powodowało wzmocnienie odpowiedzi limfocytów T. Dodatkowo analiza dotychczasowych badań przeprowadzonych wśród osób chorych na raka wykazała, że immunoterapia była mniej skuteczna u osób z niedoborem magnezu.

– Oczywiście na podstawie dostępnych obecnie danych nie jesteśmy w stanie potwierdzić, czy regularne przyjmowanie magnezu ma wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. Jednak planujemy badania kliniczne nad działaniem magnezu jako katalizatora układu odpornościowego – dodał Christoph Hess.

Magnez najlepiej dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem (tak jak w przypadku pozostałych antyoksydantów). Spore ilości tego pierwiastka znajdziemy w pełnych ziarnach zbóż, a więc w produktach pełnoziarnistych, kakao, orzechach, migdałach, zielonych warzywach liściastych. Źródłem magnezu może być również twarda woda.

Zaleca się, aby osoby chore na nowotwór spożywały każdego dnia przynajmniej 400 g różnych owoców i warzyw, bogatych w antyoksydanty. Natomiast nie zaleca się przyjmowania na własną rękę magnezu w formie suplementów diety, dostępnych w sklepach. W przypadku niedoboru magnezu, potwierdzonego w badaniach, decyzję o ewentualnej suplementacji powinien podjąć lekarz prowadzący, który dobierze odpowiednią dawkę tego pierwiastka, jak i jego najlepiej przyswajalną postać. To ważne z dwóch powodów. Po pierwsze, ponieważ niektóre antyoksydanty w dużym stężeniu nabierają prooksydacyjnej aktywności, która wspiera procesy oksydacyjne i jest niekorzystna dla naszego organizmu. Po drugie, antynowotworowy efekt warzyw i owoców (oraz antyoksydantów w nich zawartych) opiera się na ich synergistycznym współdziałaniu (wzajemnie wzmacniają one swoje przeciwnowotworowe właściwości). To właśnie dlatego nie należy przedkładać suplementów diety nad zdrową, zbilansowaną dietę, opartą na warzywach i owocach w naturalnej, nieprzetworzonej zbytnio postaci (np. warto pić soki warzywne).

W przypadkach niedoborów wynikających z braku możliwości dostarczenia choremu odpowiedniej ilości naturalnych antyoksydantów z pożywieniem wskazana jest indywidualna konsultacja z dietetykiem lub lekarzem prowadzącym.

Ważne! W związku z toczącym się w organizmie procesem zapalnym, który związany jest z obecnością guza nowotworowego w ciele pacjenta oraz stresem towarzyszącym chorobie nowotworowej w organizmie chorego znacząco rośnie liczba wolnych rodników, które mają zdolność uszkadzania błon komórkowych, DNA i białek wchodzących w skład enzymów. Dlatego tak ważne jest, aby dieta chorego opierała się na produktach, zawierających antyoksydanty w ich naturalnej postaci. Do menu warto wybierać takie produkty, które – oprócz magnezu – zawierają również witaminę C, witaminę E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan oraz inne substancje bioaktywne – koenzym Q10, polifenole (flawonoidy, izoflawony, fitoestrogeny, katechiny, stilbeny i ligniny) oraz fitosterole.

Uwaga!

Powyższa porada nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem należy skonsultować się z lekarzem.

Źródło: "Magnesium sensing via LFA-1 regulates CD8+ T cell effector function", Jonas Lötscher, Adrià-Arnau Martí i Líndez, Nicole Kirchhammer, Carolyn G. King, Alfred Zippelius, Christoph Hess, cell.com/ "Magnesium: its role in nutrition and carcinogenesis", U. Blaszczyk, A. Duda-Chodak, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2013/ "Suplementy a nowotwory", dr Aleksandra Kapała, zwrotnikraka.pl/ PAP