Jak zapobiegać grypie? Brytyjczycy chcą dodawać wit. D do chleba i mleka

Monika Piorun
20.02.2017 15:00
Jak zapobiegać grypie? Brytyjczycy chcą dodawać wit. D do chleba i mleka
fot. Jak walczyć z grypą? Brytyjczycy chcą dodawać wit. D do chleba i mleka

Według badań Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie witamina D może być stosowana w celu zapobiegania przeziębieniom oraz różnego rodzaju infekcjom układu oddechowego. Naukowcy przekonują, że regularna suplementacja mogłaby ograniczyć liczbę zachorowań na grypę w Wielkiej Brytanii o ponad 3 miliony osób, dlatego polecają dodawanie tego składnika do popularnych produktów spożywczych.

Niedobory witaminy D są powszechne nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach europejskich. Jej naturalnym źródłem są promienie UVB, które ulegają syntezie przez naszą skórę.

Ze względu na to, że na naszym kontynencie słońce świeci najintensywniej od kwietnia do maja, odpowiednią dawkę witaminy D można otrzymać, jeśli przez przynajmniej 30 minut będziemy prażyć się w blasku słońca. Niestety wcale nie jest to takie łatwe.

Zobacz także

Większość z nas na co dzień przebywa w zamkniętych pomieszczeniach. Ze względu na dosyć niską temperaturę, niemal przez cały rok nasze ciało przykryte jest ubraniami, co ogranicza dobroczynny wpływ "witaminy słońca", która wydziela się pod wpływem działania jego promieni. Podobny efekt daje wysoki poziom pyłów zanieczyszczeń w powietrzu (co zdarza się coraz częściej) oraz zwykłe zachmurzenie a nawet ciemna karnacja skóry. Zapewnienie odpowiedniej dawki tego składnika nie jest więc w naszej części świata takie proste.

Częściowo zapotrzebowanie organizmu na witaminę D można pokryć z pożywienia (np. jajek, ryb, czerwonego mięsa czy wątróbki). W takich krajach jak Stany Zjednoczone, Kanada, Australia a także Szwecja czy Finlandia od lat dodaje się ją do produktów spożywczych, m.in. do chleba oraz mleka.

Ostatnie badania naukowców z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie potwierdzają, że takie rozwiązanie może okazać się bardzo skuteczne w przypadku walki z epidemią grypy, która w tym sezonie zaatakowała ze ze zdwojoną siłą nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale i w całej Europie.

Witamina D - remedium na grypę?

witamina D

fot. Health Gauge, flickr.com, CC BY 2.0

Choć badania dotyczące wpływu "witaminy słońca" na nasz organizm trwają od lat i coraz głośniej mówi się o jej pozytywnym wpływie np. w przypadku osób chorujących na stwardnienie rozsiane czy dolegliwości układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, nadciśnienie, choroby neurologiczne lub zaburzenia metaboliczne, to jednak ostatnie ustalenia badaczy z Londynu rzucają nowe światło na pozytywne działanie tego składnika na nasze zdrowie.

Zobacz także

Prof. Adrian Martineau przekonuje, że witamina D ma nie tylko korzystny wpływ na stan naszych kości (o czym od dawna wiadomo), ale może też mieć bezpośredni wpływ na ograniczenie zachorowania na różnego rodzaju infekcje układu oddechowego, przeziębienie lub grypę. Statystyki, które udało się ustalić jego zespołowi badawczemu, są porażające. Regularne spożywanie tego składnika może zmniejszyć ryzyko zachorowania na te dolegliwości aż o 50 proc!

Może to wyjaśniać, dlaczego najwięcej przypadków takich schorzeń notuje się w okresie, kiedy w naszym klimacie słońce świeci dużo mniej intensywnie niż w pozostałych miesiącach w ciągu roku.

Gdyby wzorem innych krajów zdecydowano się więc na dodawanie witaminy D np. do chleba lub mleka, to według szacunków badaczy można by każdego roku ograniczyć liczbę chorych na tego typu chroniczne przypadłości aż o 3 miliony osób.

Z tego powodu naukowcy apelują, by brytyjskie władze zdecydowały się na wprowadzenie w życie przepisów, które nakazywałyby suplementację witaminy D w przypadku popularnych produktów spożywczych, tj. jak chleb i mleko.

źródłoQueen Mary University London

Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej

Zrzut ekranu 2017-02-20 o 12.59.15

źródło: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów w Europie Środkowej (2013)

W Polsce wielu producentów produktów spożywczych już dawno zdecydowało się na dodawanie witamin do składu oferowanych przez nich towarów (np. płatków kukurydzianych, napojów kakaowych, nabiału czy produktów dla dzieci). 

Zgodnie z „Wytycznymi suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej" zwiększone dawki tego składnika polecane są przez cały rok w przypadku niemowląt oraz osób powyżej 65. roku życia, kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz w grupach ryzyka (wcześniaków a także osób otyłych oraz pacjentów, u których zdiagnozowane są niedobory tego składnika. 

Zagłosuj

Czy popierasz wprowadzenie przepisów nakazujących dodawanie witaminy D do takich produktów jak chleb i mleko?

Liczba głosów:

____

Redakcja radiozet.pl/π