Najlepsze źródła antyoksydantów. 8 produktów młodości

27.01.2020
Aktualizacja: 27.01.2020 16:00
Antyoksydanty: 8 produktów, które warto jeść

Antyoksydanty to najlepsza broń do walki z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się organizmu i osłabienie układu odpornościowego. Sprawdź, gdzie można je znaleźć.

Pod wpływem stresu, promieniowania UV, błędów żywieniowych oraz toksyn w organizmie człowieka powstają tzw. wolne rodniki. Są to związki chemiczne, które reagują z cząsteczkami białek, lipidów i sacharydów, powodując ich utlenianie. Stan, w którym organizm nie nadąża neutralizować wolnych rodników nazywany jest stresem oksydacyjnym. Produkty bogate w przeciwutleniacze mają udowodnione właściwości kardiochronne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Oto najważniejsze z nich.

Awokado

Awokado jest źródłem cennych składników odżywczych. Prozdrowotną sławę zawdzięcza bogatej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które podnoszą bioaktywność związków mających udowodnione działanie antyrakowe. Przeciwutleniacze zawarte w awokado to luteina i zeaksantyna.

Granat

Sok z granatu zawiera wyższy poziom przeciwutleniaczy niż większość innych soków owocowych. Ma też trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i zielona herbata. Przeciwutleniacze w soku z granatów pomagają usunąć wodne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami i zmniejszają stan zapalny.

Herbata

Herbata słynie ze swych antyoksydacyjnych właściwości. Polifenole zawarte w liściach to głównie katechiny, które hamują proces namnażania wolnych rodników. Z badań wynika, że największe zdolności antyoksydacyjne mają półfermentowane herbaty oolong i pu-erh (czerwone).

Kakao

Kakao to bogate źródło przeciwutleniaczy: proantocyjanidyn i procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając procesom zapalnym i zakrzepowym. Badania potwierdzają jego działanie kardioochronne.

Kawa

W świetle najnowszych doniesień naukowych kawa, dzięki bogatej zawartości antyoksydantów, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Badania prowadzone są również w kierunku prewencji miażdżycy, udaru, zawału serca oraz nowotworów złośliwych.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najważniejszych elementów diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą dietę na świecie. Najlepsza oliwa, extra virgin, pozyskiwana jest z pierwszego tłoczenia, na zimno. Jest ona gęsta, ma zielonkawy kolor i wyraźny smak. Najlepiej spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek. Antyoksydanty zawarte w oliwie z oliwek to oleocantal oraz oleuropeina.

Orzechy

Osoby, które jedzą garść orzechów dziennie, są o 23 proc. mniej narażone na przedwczesny zgon, mają o 45 proc. niższe ryzyko chorób serca, o 39 proc. niższe ryzyko chorób układu oddechowego i o 30 proc. niższe ryzyko cukrzycy. Pochodzące z nich antyoksydanty działają aż 15 razy silniej niż witamina E, zwana "witaminą młodości".

Pomidory

Duża zawartość przeciwutleniaczy cechuje także pomidory, a właściwie przetwory z nich uzyskiwane. Pomidor to jedyne warzywo, które przetworzone jest zdrowsze od surowego. Wszystko z powodu kardiochronnego działania likopenu - związku zapobiegającego utlenianiu LDL - którego więcej jest w przetworach niż w surowym produkcie.