Zamknij
Zielone smoothie ze szpinakiem - przepis
fot. Shutterstock

Zielony warzywno-owocowy koktajl, zwany też smoothie, to świetny pomysł na szybkie energetyczne i odżywcze śniadanie. Obudzi lepiej niż mocna kawa, a będzie dużo zdrowszy, bo dostarczy witamin i cennych składników mineralnych.

Wychodzenie z domu bez śniadania, jest, jak wiadomo, niezdrowe. Jeśli rano nie bardzo chce ci się jeść albo w upały zupełnie nie masz apetytu, rozwiązaniem może okazać się pyszny, lekkostrawny i odżywczy koktajl warzywno-owocowy. Takie smoothie jest pełne składników mineralnych i witamin pochodzących ze świeżych owoców i warzyw:

  • magnezu – ze szpinaku i ogórka
  • witaminy C – z jabłka, cytryny i ogórka
  • potasu – z banana i ogórka
  • witaminy A – z brzoskwiń
  • kwasów omega-3 – z siemienia lnianego

Koktajle warzywno-owocowe są nie tylko źródłem energii, ale także na starcie dnia dostarczają jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinniśmy jeść codziennie. Warto też pamiętać, że na tego typu koktajle są też często składnikami diet detoksykujących. Świeże warzywa i owoce mają też właściwości przeciwutleniające – spowalniają starzenie się organizmu i mają działanie zapobiegające nowotworom.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia wegańska

  • Dieta

    Dieta oczyszczająca

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka szpinaku
1/2 jabłka
1 brzoskwinia
1 banan
1 mały zielony ogórek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Szpinak umyj i osusz, z jabłka wykrój gniazdo nasienne (możesz je też obrać, jeśli chcesz), a z brzoskwini wyjmij pestkę.
  2. Ogórka umyj, a potem obierz ze skórki, podobnie banana.
  3. Z cytryny wyciśnij sok.
  4. Wszystkie produkty wrzuć do blendera i zmiksuj.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Przygotowanie koktajlu jest szybkie i proste – warzywa i owoce wystarczy umyć, obrać i zblendować. Każdego dnia warto przygotować sobie koktajl z innego zestawu produktów. Żeby koktajle były smaczne i odżywcze, warto zachować proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami. Oto ogólne zasady komponowania zielonych koktajli:

  • szklanka kremowych owoców, np. banan, mango, awokado
  • ćwierć szklanki słodkich owoców, np. jabłko, gruszka, ananas, brzoskwinia
  • 2 szklanki szpinaku lub jarmużu
  • łyżeczka nasion, np. zmielonego siemienia lnianego lub chia, lub łyżka zbóż, np. płatków owsianych
  • szklanka wody, soku lub ulubionego mleka

Proporcje składników można oczywiście zmieniać wedle uznania i tego, co nam smakuje. Nie ma tu sztywnych reguł.